Tom Hannes

31 mei 2015
Tom Hannes was al als tiener gefascineerd door Oosterse filosofie en zenboeddhisme. Nu maakt hij als therapeut en coach gebruik van toegepaste zenboeddhistische psychologie.

Vorig jaar richtte Tom Hannes Bodaishin op, een experimenteel centrum voor hedendaags boeddhisme in Antwerpen. Hij schreef ook boeken over het onderwerp, zoals Zen of het konijn in ons brein en De Boeddha van de badkamer.

Boeddhisten zijn geen missionarissen, zegt hij, maar hij zei geen nee tegen een gesprek in Touché, omdat hij zo graag over zijn overtuiging vertelt. Over zen en de noden van deze tijd.

Tom Hannes ontdekte op zijn 19de het zenboeddhisme via het boekje Inleiding in het zenboeddhisme van Daisetz Suzuki. Hij begreep er niks van en het boek was ook niet goed maar hij ging van dan af wel op zoek naar wat het Zenboeddhisme voor hem kon betekenen.

Eén van Toms favoriete films is Simple Men van Hal Hartley. Daarin speelt het nummer “Kool thing” van Sonic Youth een bijzondere rol.

Hij schreef een thesis over het stille muziekstuk 4'33" van componist John Cage en vindt dezelfde rebellie terug in het urinoir van kunstenaar Marcel Duchamp.

Hij is een voorstander van burgerinitiatieven zoals Hart Boven Hard.

Tom heeft de voorbije jaren zowel David Bowie, als Lou Reed en The Talking Heads geimiteerd met een overtuigende show.

Hij werkt aan een voorstelling over Jeroen Bosch met het muziekgezelschap Zefiro Torna.

Tom Hannes verloor zijn vorige vrouw aan zelfdoding. Heb je vragen over zelfmoord? Contacteer dan de zelfmoordlijn of bel 1813.

Zijn boodschap: "Decency = the new punk". Fatsoen zou de norm moeten zijn en dat is net niet meer. Hoog tijd voor een herziening van het fatsoen.

Muziek in de uitzending:

Judy Garland - This is it
Neal Hefti and his orchestra - Batman theme
Bojan Gorisek and Jane Manning - Socrate, III, La mort de Socrate (Erik Satie)
John Cage - 4’33”
Lou Reed - Sad song
David Bowie - Heroes
Elbow - One day like this
David Byrne - The other site of life
Zefiro Torna - Si abra en este baldres

Foto VRT