Tom Vangeneugden: "Dat ze 4x200m niet gingen zwemmen, was geen verrassing. Dat ze het nu wel doen, is dat wel"

9 augustus 2016
Ex-olympisch zwemmer Tom Vangeneugden reageert op de commotie die is ontstaan na het welles-nietes-spelletje van de 4x200m wissel-ploeg. Tom Vangeneugden: "Ik begrijp dat de focus op een individueel nummer ligt, maar ik vind het wel raar dat ze niet zouden zwemmen. Dit zijn de fitste atleten ter wereld. Waarom zouden zij geen 3 of 4 wedstrijden op een dag kunnen zwemmen?"

"De kans op verzuring bij de atleten bestaat natuurlijk, maar het programma van de zwemmers staat al zo lang vast dat het trainingsprogramma zo kan samengesteld worden dat ze zich hierop kunnen voorbereiden. Ze hebben zelfs speciale lichtbrillen om zich goed voor te bereiden. Je ziet ook dat andere zwemmers ook in verschillende categorieën uitkomen, dan moeten zij dat ook kunnen.

Voor mij is de grootste verrassing dus niet dat ze zouden niet zwemmen, maar wel dat ze nu wél zwemmen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er een bocht van 180° gemaakt wordt op de dag dat het moet gebeuren. Dat is slecht voor de voorbereiding. En de media en meningen zijn alom, dus dat moeten die atleten ook wel te horen krijgen. De kunst is dan om je daarvan af te sluiten."

Beluister het volledige interview met Tom Vangeneugden: