Tomaten horen niet in de koelkast

20 maart 2015

Een kleine, niet wetenschappelijke enquête leert ons dat zo goed als iedereen tomaten in de koelkast bewaart. Daar blijven ze langer vers. En een frisse tomaat is een stuk lekkerder dan een net-niet-lauwe.

Vergeet het, zeggen wetenschappers van Wageningen UR Food. Tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen maakt ze net minder lekker. Dat smaakverlies werd niet vastgesteld door proefpersonen, maar via een kunstmatige mond die het kauwproces nauwkeurig nabootst.

Conclusie van het onderzoek: bij een temperatuur van 4 à 8°C verliezen tomaten al na drie tot vijf uur belangrijke aromastoffen. En die verminderde aroma-afgifte is grotendeels onomkeerbaar.

Je beslist natuurlijk zelf wat je met je tomaten doet. Maar misschien was de tomatensoep van je oma zoveel lekkerder omdat ze tomaten niét in de koelkast legde.

Radio 1 Select