Tommelein: "Open VLD stapt niet in federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen"

29 mei 2019
De Vlaamse liberalen van Open VLD zullen niet meebesturen in een federale regering als die geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant. Dat zegt Bart Tommelein (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1. "Als Di Rupo (voorzitter van de Franstalige socialisten, red.) denkt dat we in een regering stappen met alle linkse partijen in Wallonië, tegen de stroom van Vlaanderen in, dan is dat niet wenselijk", zegt hij. Dat betekent in de praktijk dat Open VLD enkel in een federale regering stapt met N-VA erbij.

De kiezer heeft de kaarten afgelopen zondag bijzonder moeilijk geschud om een federale regering te vormen. Doordat Vlaanderen (uiterst) rechts stemde, en Wallonië veeleer links, is het moeilijk om een federale regering te vormen waar een meerderheid van de burgers achter staat in beide landsdelen.

Voor N-VA weten we al langer dat het een "majeur probleem" is als de federale regering geen meerderheid heeft aan Vlaamse zijde. Dat Di Rupo daags na de verkiezingen al opperde om met de Vlaamse linkerzijde te besturen, viel dan ook niet in goede aarde bij N-VA-kopstukken Jan Jambon en Theo Francken.

We gaan niet in een regering stappen zonder Vlaamse meerderheid

Ook Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, zei al dat een regering zonder Vlaamse meerderheid "niet wenselijk" is. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein, voormalig minister van Energie, doet die deur nu helemaal dicht. "We gaan niet in een regering stappen zonder Vlaamse meerderheid", zegt Tommelein duidelijk. Dat betekent in de praktijk dat enkel een federale regering mogelijk is met N-VA erbij.

Daardoor wordt de puzzel om een federale regering te vormen niet gemakkelijker, want N-VA sloot dan weer een regering uit met de socialisten en groenen in Wallonië.

Bron: De Ochtend & VRT NWS

Beluister het volledige gesprek met Bart Tommelein in De Ochtend: