Bart Tommelein: "Ik sluit niet uit dat ik in januari al burgemeester van Oostende word"

19 november 2018
Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) staat "te popelen" om zijn mandaat als burgemeester in Oostende op te nemen. Eerder gaf Tommelein steeds aan dat hij tot de verkiezingen in mei minister zou blijven. Maar nu is er een inhoudelijk akkoord is tussen de Open VLD van Tommelein, CD&V, N-VA en Groen, en Tommelein sluit niet uit dat hij al eerder de overstap naar Oostende maakt: "Het kan dat ik door omstandigheden al begin op twee januari", zegt hij in 'De Ochtend'.

Witte rook in Oostende. Gisteren raakten de vier partijen rond de onderhandelingstafel het eens over een inhoudelijk akkoord. Open VLD onder leiding van Bart Tommelein is daarmee heel dicht bij de "vernieuwingscoalitie" die voor het eerst sinds zestig jaar een liberale burgemeester in Oostende moet brengen.

Oostendse omstandigheden

Eerder zei Tommelein altijd dat hij tot aan de Vlaamse verkiezingen in mei minister zou blijven. "Ik heb altijd gezegd dat ik mijn mandaat als minister zou uitdoen, maar dat ik geen nieuwe ministerpost zou bekleden. Ik heb dat met de minister-president en mijn partij besproken", herhaalt hij in "De ochtend". Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zou hem daarbij "duidelijk gevraagd hebben om de rit als minister uit te doen".

Maar nu het inhoudelijk akkoord rond is, staat Tommelein "te popelen" om eraan te beginnen. "Het kan dat ik door Oostendse omstandigheden al begin op twee januari. Vandaag is de afspraak dat ik blijf. Maar we moeten eerlijk zijn. De burgemeesters worden benoemd in januari. Een paar weken later gaat de campagne voor de parlementsverkiezingen in. Mij vervangen in de Vlaamse regering zou ook maar zijn om de post in te vullen."

"Als een nieuwe uitdaging zich aanbiedt, heb je veel zin om daaraan te beginnen", zegt Tommelein. "Als je ziet hoeveel werk er op de plank ligt, dan popel je om daaraan te beginnen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'