Bart Tommelein wil Vlaming overtuigen om met elektrische auto te rijden

26 oktober 2016
De Ochtend, Bart Tommelein, elektrische auto
De verkoop van elektrische wagens zit stevig in de lift. Eind september zijn er al 1 165 nieuwe elektrische wagens ingeschreven, ruim 17 % meer dan in heel 2015. En Vlaams minister van Energie Bart Tommelein roept de Vlamingen op om vol te houden. Hij heeft een spreidingsplan klaar voor het plaatsen van 2 500 laadpalen in de Vlaamse gemeenten en wie dit jaar nog een elektrische auto koopt, kan nog genieten van de maximumpremie.

Minister Tommelein geeft toe dat er nog hindernissen zijn voor wie een elektrische auto wil kopen. De prijs is daar één van, zegt hij, maar daar wil hij in tegemoetkomen met een premie, zij het voor een bepaalde duur. Wie dit jaar nog een nieuwe elektrische wagen koopt, kan nog genieten van de maximumpremie, vanaf volgend jaar wordt die afgebouwd. 

Een ander bezwaar zijn de oplaadpunten voor zo'n auto. Maar de minister heeft een plan klaar dat hij samen met de gemeenten wil uitrollen. Er zullen 2 500 nieuwe laadpalen geïnstalleerd worden tegen 2020, dat wil zeggen 5 000 laadpunten, die vooral op toeristische trekpleisters zullen terug te vinden zijn.

De verkoop van elektrische auto's is een beetje het verhaal van de kip en het ei
Minister Tommelein

Tommelein geeft toe dat het op dit ogenblik allemaal nog een beetje stroefjes verloopt. Alle hindernissen moeten tegelijkertijd worden aanpakt, zegt hij, de laadpalen, de kostprijs en de actieradius van de batterij.

En ook de administratie moet volgen. Tommelein wil de procedure voor de aankooppremie vereenvoudigen en belooft de dossiers van de Vlamingen, die de premie nu misliepen, maar toch ter goeder trouw handelden, opnieuw te bekijken. 

Eén zaak is zeker, besluit de minister, de auto zorgt voor een enorme milieubelasting en de elektrische wagen wordt een absolute noodzaak. Vergroenen waar het kan, de fiscaliteit kan hierbij helpen. 

Je kan het interview in De Ochtend hieronder beluisteren.