“Toon mij uw schoenzool en ik zeg u waar u vandaan komt”

4 juni 2021
“Toon mij uw schoenzool en ik zeg u waar u vandaan komt.” Dat kan dankzij een groep internationale wetenschappers die in 60 steden wereldwijd microben en virussen geanalyseerd hebben. Jeroen Raes, microbioloog KU Leuven bekeek de studie voor 'Nieuwe Feiten'.

"De onderzoekers hebben DNA-stalen genomen in een pak metrostations en dat geanalyseerd", zo vertelt Jeroen Raes. "Daarna werden er profielen gemaakt van welke microben waar voorkmen en zo zagen ze dat elke stad zijn eigen microbiële voetafdruk heeft", zo legt Raes verder uit. Welk microbiotisch profiel een stad heeft, hangt af van veel factoren: de graad van urbanisatie, dieren, warmte, luchtvochtigheid, ...

VRT-profiel

Zou de VRT-site dan zijn eigen microbiotisch profiel kunnen hebben, vroeg presentator Lieven Vandenhaute zich af? "Waarschijnlijk wel", stelt wetenschapper Jeroen Raes. "En nog straffer, waarschijnlijk heeft elk bureau zijn eigen microbieel profiel."

Het zijn de mensen die aanwezig zijn in de ruimte, die bijdragen aan de microben in zo'n ruimte. Iedereen op deze aardbol heeft zijn eigen bacterieel profiel en draagt miljarden microben in en op zich. Een deel daar van zijn ook per persoon uniek. 

Van collega's kan het (nog) niet gezegd worden, maar van gezinsleden is geweten dat hun microbiota convergeert.

Evenaar

Bacteriën worden vaak -zeker sinds corona- als iets slechts gezien, maar ze zijn een normaal gegeven in onze samenleving. Het is doodnormaal dat wij in een grote symbiose leven met andere organismen en dus ook microben. Net zoals bij planten en dieren vind je de grootste biodiversiteit aan bacteriën rond de evenaar.

Toch is er nog een hele wereld te ontdekken. Jeroen Raes: "In deze studie is nog meer dan 35% van het DNA dat onderzocht werd, onbekend." Er is dus een nog altijd te ontdekken wereld en die speelt zich gedeeltelijk af onder onze voetzolen.

Beluister het gesprek met Jeroen Raes in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook: