100 jaar Toots: ontdek de tijdlijn

27 april 2022
Het leven van Toots Thielemans leest als een boeiende roman. Ontdek de virtuele tijdlijn met een uitgebreid overzicht, van zijn geboorte tot zijn dood. Maar vooral met al zijn hoogtepunten als één van onze grootste muzikanten en componisten. Die zoals zoveel Belgen altijd te bescheiden is geweest.

Met dank aan: Inge TielemansJohan Van Achte, Marc Brillouet en Michaël Robberechts voor de teksten, beelden en archiefmateriaal.

Ontdek de podcast 'Toots', over de ongelooflijke carrière van Toots Thielemans

Is het waar dat Toots Thielemans de sound van The Beatles bepaalde? Dat hij Stevie Wonder inspireerde? Dat er zonder hem geen harmonica te horen was in de jazz?

In vier afleveringen hoor je naast een pak muziek ook een aantal grote namen uit de jazz. Luister in de app van Radio 1, Klara of VRT NU. Je vindt de podcast ook op onze website

Uniek verjaardagsconcert vanuit Bozar

Op de geboortedag van Toots staat Radio 1 helemaal in het teken van Belgisch grootste jazzicoon, met een dag vol muziek en voor de gelegenheid een speciale #weetikveel over Toots. ‘s Avonds maken Klara en Radio 1 een gezamenlijke radio-uitzending vanuit Bozar in Brussel. Vanaf 18 uur praten presentatoren Lies Steppe en Bent Van Looy met kenners en liefhebbers over de jazzlegende. Onder andere Jef Neve, mondharmonicaspeler Steven De bruyn en jazzkenner Karel Van Keymeulen tonen hun liefde voor Toots. Om 20 uur wordt live een uniek verjaardagsconcert uitgezonden.

Expo Toots 100

Ook KBR en het MIM brengen ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel. Nog tot eind augustus kan je terecht in KBR voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen.
https://www.kbr.be/nl/evenement/toots-100/

Handige links