'Toots': ontdek de podcast over de ongelooflijke carrière van jazzicoon Toots Thielemans

26 april 2022
© VRT
De man met het mondmuziekske, het vrolijke ketje uit de Marollen én componist van de wereldhit 'Bluesette'. Dat is Toots Thielemans natuurlijk. Op vrijdag 29 april zou hij 100 jaar zijn geworden en dat wordt op allerlei manieren gevierd bij de VRT. Met de podcast 'Toots' bijvoorbeeld, waarin je een antwoord hoort op enkele opvallende vragen. Is het waar dat hij de sound van The Beatles bepaalde? En dat hij Stevie Wonder inspireerde? Luister in de app van VRT NU.

Het verhaal van Toots in je oren

Er zal amper een Belg zijn die het beeld van een mondharmonica aan de lippen van Toots Thielemans niet kent. Maar wist je ook dat hij een immense invloed heeft gehad op de geschiedenis van de popmuziek? Via interviews en het rijke VRT-archief zoekt de podcast 'Toots' een antwoord op enkele opvallende vragen. Is het waar dat Toots de sound van The Beatles bepaalde? Dat hij de kleine Stevie Wonder inspireerde? Dat er zonder hem geen harmonica te horen was in de jazz? En klopt het dat singer-songwriter Paul Simon in de jazzgeschiedenis belandde… dankzij onze Toots?

In vier afleveringen hoor je naast een pak muziek ook een aantal grote namen uit de jazz, zoals Herbie Hancock, Quincy Jones en popster Paul Simon. Maar ook heel wat Belgische vrienden van Toots komen aan het woord. Je ontdekt hoe Jean Blaute als jonge gast met grote ogen naar gitarist Toots Thielemans zat te kijken, of hoe vriend én jazzcollega Philip Catherine nog steeds met veel liefde en bewondering over z’n makker praat. En in de eerste aflevering hoor je een échte Beatle over Toots! In een interview met gitarist George Harrison dat diep verscholen zat in de archieven van de BBC.

Lees verder onder de foto

'Toots'
'Toots'

Radio 1-presentator Michaël Robberechts droomde al jaren van deze podcast: “Sinds een aantal jaar was er meer en meer de drang om over Toots, zijn muziek en zijn spirit nog wat te doen. Dat lange leven nog even uit te rekken. In te zoomen op al dat moois: het oude Brussel en het bruisende New York, de films, de commercials en de terugkeer naar Brussel en Brel. Daarom is het misschien geen slecht idee om al die puzzelstukken van zijn persoon en zijn leven samen te leggen en na te vertellen. En een stuk populaire muziekcultuur te bewaren voor het nageslacht.”

Samen met podcasthuis Van Leeuwen & De Bock richt Radio 1 in de muzikale podcast een blik op de ongelooflijke carrière van de kleine Belg uit Brussel. 

'Toots' is een podcast van Radio 1, samen met KBR en MIM.

Dank ook aan Freek Lauwers en Peter De Backer voor het 'uitlenen' van hun werk aan Radio 1.

'Zandman' zendt elke dag 1 aflevering uit, tussen 22 en 23 uur. Meteen daarna kan je ook luisteren in de app van VRT NU.

Toots. The Sound of a Belgian Legend.

Ook KBR en het MIM brengen ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel. Nog tot eind augustus kan je terecht in KBR voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen.