Toots Thielemans 95 !

28 april 2017
Toots Thielemans
Ella Fitzgerald 100, Frank Sinatra 100 en nu Toots Thielemans 95 ! Weer zo'n virtuele verjaardag, maar wàt voor een. Toots Thielemans is en blijft nu eenmaal onze grootste jazzmuzikant aller tijden. Zeg maar dat Quincy Jones, Billy Joel, John Scofield en Paul Simon het gezegd hebben.

Precies één jaar geleden vierden we in Ter Hulpen in de Brusselse rand nog de verjaardag van Toots Thielemans. De gemeente Ter Hulpen (La Hulpe) liet de 94ste verjaardag van zijn ereburger baron Jean 'Toots' Thielemans mooi samenvallen met de bekendmaking van o.m. Philip Catherine en Richard Galliano als grote namen voor het komende Toots Jazz festival in september. Officiëel was Toots al aan zijn derde -bijzonder welverdiende- pensioenjaar begonnen, maar wat gebeurde er? Gezeten in zijn rolstoel antwoordde Toots nog op een paar vragen van onze man Michaël Robberechts, en tijdens de receptie die volgde begon Toots gewoonweg .. een solo te spelen op zijn mondharmonica. Faut le faire, op je 94ste .. 

De famous last words voor het publiek in de Espace Toots waren jazzy blue notes van de meester van de mondharmonica. Flarden van The Days of Wine and Roses en natuurlijk Bluesette