Toots Thielemans nam één van zijn bekendste nummers nooit op

22 augustus 2016
Toots Thielemans nam één van zijn bekendste nummers nooit op
Toots Thielemans stierf vanochtend in zijn slaap, hij werd 94 jaar. In die tijd speelde hij duizenden liedjes in, maar van één van zijn bekendste nummers nam hij nooit een eigen versie op: de begin- en eindtune van Sesamstraat. Dat vertelde muziekencyclopedie Jan Delvaux enkele maanden geleden in Allez Allez, naar aanleiding van de verjaardag van Toots.

Wel ingespeeld, niet gecomponeerd

De wereldbekende soundtrack van kinderserie Sesamstraat werd dan wel ingespeeld door Baron Toots Thielemans, de compositie van het stuk nam hij niet voor zijn rekening. Die kwam op naam van Joe Raposo, een Portugees-Amerikaanse componist die in het midden van de jaren zestig in dienst trad van de 'Children's Television Workshop', het productiehuis dat in 1969 'Sesame Street' op de Amerikaanse openbare omroep bracht. 

Good Vibrations

Raposo haalde zijn inspiratie voor het deuntje naar eigen zeggen bij de Beach Boys en hun hit Good Vibrations. Dat dat geen leugen is wordt duidelijk uit deze wondermooie mashup van de twee nummers door de Britse band Kasabian. 

37 Dollar

De versie die Toots Thielmans inspeelde werd uiteindelijk 23 seizoenen lang gebruikt als soundtrack voor de Amerikaanse versie van Sesamstraat, van 1969 tot 1992. Daar houd je als muzikant dus wel een aardige duit aan over, zou je denken. Niets is echter minder waar. Toots verdiende aan zijn sessie exact 37 dollar, het toenmalige tarief voor een opname van één uur... 

En ook buiten de opnamestudio kon hij het nummer niet ten gelde maken, want als gevestigd jazzmuzikant was het uit den boze het titelnummer van een kinderserie live te spelen. 

Geen enkele solo-opname

Tot overmaat van ramp blijkt er van één van de bekendste nummers die Toots Thielemans ooit speelde geen enkele solo-opname te bestaan. Of toch voor zover wij weten. Bij deze dan ook een vriendelijke maar dringende oproep aan iedereen die meer weet over deze verloren gewaande opname om contact op te nemen met allezallez@radio.be.

Gelukkig kunnen we wel genieten van deze versie door legendarisch reggaeduo Sly & Robbie.