Topslager Hendrik Dierendonck: "We moeten minder vlees eten"

28 oktober 2015
"We moeten minder vlees eten". Dat zegt topslager en restauranthouder Hendrik Dierendonck. Hij is ervan overtuigd dat we naar een toekomst gaan waarbij we allemaal minder vlees gaan eten, maar wel van betere kwaliteit.

Hendrik leerde het vak van zijn vader en zet zijn ambachtelijke zaak nu verder. Hij gaat met respect om met het vlees, maar dat doet niet iedereen. Daarom komt de vleessector slecht in het nieuws, vindt Hendrik. Rood en bewerkt vlees zijn ongezond volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, en daarom krijgt de sector zware klappen.

Er zijn veel beenhouwers die heel hard hun best doen en goede producten verkopen, maar door charlatans en ziektes krijgen ze het deksel op hun neus, zegt Hendrik:

De dag van vandaag zouden ze nog een bouillonblokje toevoegen zodat de kip naar kip zou smaken.

Hendrik herinnert zich de periode van de gekkekoeienziekte en de hormonencrisis. Dat waren heel zware tijden. Toen stond zijn vader bijna te wenen in de zaak, omdat niemand meer langskwam. Maar het familiebedrijf overleefde en nu focust Hendrik zich op kwaliteit. Hij raadt mensen aan minder vlees te eten, maar wel kwaliteit te kopen.

De tijd dat mensen een halve kilo biefstuk eten is voorbij. Met een goed stuk vlees heb je ook minder gram nodig, je bent sneller verzadigd.

Zelf eet hij wel elke dag vlees. Beroepsmisvorming, maar ook noodzakelijk. Ik moet vaak proeven van de producten.

Herbeluister hieronder het gesprek met Hendrik Dierendonck: