"Topsport doe je niet voor de buitenwereld, maar voor jezelf"

14 september 2017
Geen Evi Van Acker op de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Ze zet na een mooi jaar een punt achter haar carrière. "Op een gegeven moment droom je niet meer van de Olympische Spelen."

“Het is één van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven”, vertelt Van Acker. “Maar het is wel het juiste moment. Mensen die me kennen weten dat ik perfectionistisch ben. Ik doe altijd mijn best in alles wat ik doe. Ook voor de sport, maar dat zorgt ervoor dat je jarenlang alleen daarmee bezig bent. In combinatie met zware studies heeft dat veel van me gevergd.”

Mensen hebben soms een verkeerd beeld van topsport. Het is een mooi, maar ook zwaar leven.

Het gebeurt niet gauw dat iemand als nummer één van de wereld een punt zet achter de carrière. “Mensen hebben soms een verkeerd beeld van topsport. Het is een mooi, maar ook zwaar leven. We zijn zoveel dagen weg, leven uit onze valies. Het missen van vrienden en familie heb ik lang met een grote glimlach kunnen doen, maar op een gegeven moment droom je niet meer van de Olympische Spelen.”

De gemiste kans in Rio speelde ook een rol. “Dat goud en die prestaties mogen geen obsessie worden”, aldus Van Acker. “We hebben er toen vier jaar zoveel voor gedaan. Dat het toen zo fout liep, heeft veel pijn gedaan. Dan heb ik me ook wel afgevraagd waarom ik het doe, als je dan ziek wordt en het kan mislukken.”

“Ik moet er vooral gelukkig mee zijn. Topsport doe je niet voor de buitenwereld, maar voor jezelf.”

Radio 1 Select