Topsport in het orkest

19 juni 2021
Blessures, wedstrijdstress, concurrentiestrijd, faalangst, overtraining, stuk voor stuk struikelstenen voor sportlui. Maar muzikanten krijgen er ook mee te maken. Musiceren is topsport.

Linde Verjans is eerste viool bij het Antwerp Symphony Orchestra. Dat is een droomjob, velen zullen haar benijden. Veel voldoening, dat wel. Maar ook prestatiedruk van een niveau dat enkel te vergelijken is met wat sportmensen meemaken.

Topsporters laten zich omringen door een team van experten. Niet alleen een coach, maar ook artsen, kinesisten, bewegingsdeskundigen, dietisten en - niet in de laatste plaats - sportpsychologen. In de muziekwereld is dat soort optimale professionele begeleiding eerder uitzonderlijk.

Linde Verjans heeft, samen met andere deskundigen, een massa collega-muzikanten geïnterviewd uit zowel klassiek, jazz als pop. Gesprekken over twijfel, angst, motivatie, stress, blessures, frustraties en successen. Het is een boek geworden over prestatiepsychologie, toegespitst op professionele muzikanten: Musiceren is topsport.

Beluister het volledige gesprek :