Topsportersstoelgang is goud waard

22 juni 2017
droldoping
Topsporters hebben een bacterie in hun darmflora die spieropbouw zou bevorderen. Na bloed- en gendoping zou stoelgangdoping dus wel eens 'the next big thing' kunnen worden. Maar er is nog veel onderzoek nodig, zegt sportarts Chris Goossens. “En van een ezel zal je nooit een renpaard maken”.

Fecale transplantatie is niet nieuw. Het wordt steeds meer gebruikt als alternatieve therapie voor mensen met darmproblemen. Door een verdunde stoelgangoplossing van andere personen -en dus andere bacteriën- in te brengen kan je de darmflora van een patiënt herstellen.

Dat deed ook de Amerikaanse microbiologe Lauren Peterson die al jarenlang met haar gezondheid sukkelde als gevolg van een Lime-infectie. Ze gebruikte daarvoor de stoelgang van een topwielrenner. Na een tijd merkte ze dat ze niet alleen herstelde, maar dat ook haar sportieve prestaties aanzienlijk verbeterden.

Na verder onderzoek bleek dat vooral profwielrenners een bijzondere darmbacterie hebben. Die heet Prevotella en zou aminozuren aan elkaar linken en bijgevolg de spiermassa verhogen. Zeker bij de top van het peloton zou deze bacterie systematisch aanwezig zijn.

We spreken best nog in de voorwaardelijke zin, zegt sportarts Chris Goossens. Er is nog onvoldoende zicht op hoe Prevolta bij iemand in de darmflora terecht komt. Is dat van bij de geboorte of kan ze ook in de loop van je leven in je lijf terechtkomen. En hoe gebeurt dat dan?

Een ezel wordt nooit een koerspaard

Goossens wijst er ook op dat je de impact ook niet voor iedereen gelijk is. Mensen die van nature geen lichamelijke aanleg hebben om topsporter te worden, zullen het ook hiermee niet halen.

En praktisch dan? Goossens legt uit dat je darmbacteriën anaal als een soort van ‘lavement’ kan inbrengen. Maar het kan ook via een buisje langs de neus dat doorloopt tot op de juiste plaats in de darmen. En wellicht moet op termijn ook een pilletje mogelijk zijn. Want dat wordt ook nu al toegepast voor zware diarree-gevallen.