Rif Torfs: "De benoeming van Fernando Ocáriz tot leider van Opus Dei is geen onverwachte keuze"

24 januari 2017
Fernando Ocariz is verkozen tot nieuwe prelaat van de conservatieve katholieke genootschap Opus Dei. De Spanjaard was in 2014 al rechterhand van de vorige prelaat Javier Echevarria.

“Ocariz is typisch Opus Dei: hij was al jaren adjunct van de vorige prelaat en fysicus - en later theoloog- van opleiding. Zijn benoeming is geen onverwachte keuze," legt rector van de KU Leuven Rik Torfs uit. "Eén punt is wel opmerkelijk: de man is geboren in Frankrijk waar zijn ouders in ballingschap waren tijdens het Franco-regime."

De meeste leden van het Opus Dei kwamen uit de Francistische traditie

Volgens Torfs zal er weinig veranderen onder het bewind van Ocariz. “Opus Dei toont zoals gewoonlijk trouw aan de Paus en zijn intellectueel discours. Verder leidt de organisatie kerkjuristen op om het systeem in de toekomst te dienen.”

Opus Dei is een personele prelatuur van de katholieke kerk en is opgericht in 1926 door de Spaanse priester Jozefmaria Escrivá. Onder het dictatoriale Franco-regime is de organisatie enorm machtig geworden. “Na de dood van Franco is de macht van Opus Dei sterk verminderd. Er zijn nog een paar sterke figuren in Latijns-Amerika, maar in Noord-Europa had de organisatie weinig invloed,” aldus Torfs.