Tornado's laten spoor van vernieling achter in VS: "Het stadje Mayfield lijkt plat gebombardeerd"

12 december 2021
© Romain Paget (Unsplash)
Minstens 70 doden en een niet te overziene ravage. Dat is de tol na de doortocht van de verwoestende tornado's in de Verenigde Staten. Het aantal dodelijke slachtoffers zal allicht nog oplopen. "Het is een spookgebied", zegt VS-correspondent Björn Soenens in Kentucky. "Alles is gitzwart, van het stadje Mayfield blijft niks over. Het is net Ieper na de Eerste Wereldoorlog, helemaal platgebombardeerd."

Gisteren trok een reeks forse tornado's over zes Amerikaanse staten in het centrale oosten van de VS. Het centrum en oosten van Arkansas, het zuidoosten van Missouri, het noordwesten van Mississippi, het westen van Tennessee, het zuiden van Illinois en het zuidwesten van Indiana zaten in het spoor van de tornado's, maar vooral de staat Kentucky kreeg het zwaar te verduren. De ravage is enorm. Het stadje Mayfield, met ongeveer 10.000 inwoners, is zo goed als van de kaart geveegd. Volgens gouverneur Andy Beshaer zijn minstens 70 inwoners om het leven gekomen.

"Het is een heel vreemd aanzicht, een spookgebied", zegt correspondent Björn Soenens, die in Kentucky is. "Als we hierdoor rijden, zien we gebieden die onaangeroerd gebleven zijn. Andere gebieden die in het traject van de tornado's lagen, zijn gewoon van de aarde weggeveegd. Het is hier gitzwart, er is geen stroom, geen water, geen internet. Van Mayfield blijft niks over. Het lijkt wel Ieper na de Eerste Wereldoorlog, platgebombardeerd."

In de buurt van Mayfield lag een kaarsenfabriek, die is helemaal verdwenen. "Op het moment dat de tornado's over Mayfield trokken, waren er minder mensen dan normaal aan de slag in de nachtploeg, maar het ging toch nog om ongeveer 110 mensen. Toen het tornado-alarm ging, hebben ze zich in de hal van de fabriek verzameld om zich te beschermen, maar tegen zulke tornado's kan je niks beginnen. Als bij wonder zijn nog 40 mensen levend eruit geraakt, maar er wordt hier gevreesd voor minstens 70 doden. Hier in de buurt hangt de geur van de lavendel en de vanille die in de kaarsen verwerkt wordt, maar van die fabriek schiet niks meer over."

"Iedereen vraagt zich af hoe ze zich gaan door komen"

Gouverneur Andy Beshear heeft de noodtoestand in zijn staat uitgeroepen. President Joe Biden spreekt van een onvoorstelbare tragedie. Hij heeft een federal emergency disaster declaration getekend, wat betekent dat Kentucky federale noodhulp kan krijgen. Biden zal ten gepaste tijde naar de staat afreizen, maar zegt dat hij de reddingsoperaties niet in de weg wil staan.

Veel puin zie je niet eens liggen. Experts vertellen dat het puin tot 10 kilometer de lucht in gevlogen is en tientallen kilometers verderop neergewaaid.

Maar dat puin ruimen en slachtoffers bergen, daar lijkt geen beginnen aan. "De verwoesting is totaal", zegt Björn Soenens. "Je ziet hier nergens nog huizen rechtstaan. Hier en daar zie je mensen van de nutsmaatschappijen in reflecterende jasjes die proberen om lekken ter herstellen. Achter sommige ramen zie je kaarsen flikkeren, die mensen hebbe ndan nog geluk gehad, als hun huis nog overeind staat. Veel puin zie je niet eens liggen. Experts vertellen dat het puin tot 10 kilometer de lucht in gevlogen is en tientallen kilometers verderop neergewaaid."

Veel mensen zijn hun hele hebben en houden kwijt en zoeken onderdak in hotels die nog recht staan. "Het is ellendig, iedereen vraagt zich af hoe ze hier gaan door komen. In een kerkje in de buurt zijn noodgeneratoren gezet waarmee ze maaltijden bereiden voor wie dakloos is."

"Noodweer voorbij, ellende blijft"

In de Verenigde Staten bestaat een gebied dat "Tornado Alley" genoemd wordt, vrij vertaald, de "Tornadosteeg". Het is de benaming voor een regio waar tornado's heel veel voorkomen, gaande van Texas in het zuiden tot het meer noordelijke South Dakota. "Meestal zie je heel veel van die hevige tornado's in staten als Kansas, Missouri en Arkansas, maar nu sloegen de tornado's toe ten oosten van dat gebied. Kentucky, Mississippi, Tennessee, Illinois", zegt Björn Soenens.

Volgens weerkundigen is het systeem aan het veranderen en gaan de tornado's meer oostwaarts voorkomen. Men vermoedt dat ook hier een verband is met de opwarming van de aarde.

Volgens weerkundigen is het systeem aan het veranderen en gaan de tornado's meer oostwaarts voorkomen. Men vermoedt dat ook hier een verband is met de opwarming van de aarde. Warmere luchtlagen komen in botsing met koudere luchtlagen, dan krijg je donderstormen en tornado's zoals nu." Het is trouwens ook heel uitzonderlijk dat er nog tornado's voorkomen in december.

Er is momenteel sprake van minstens 70 doden in Kentucky, maar dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen. Ook in andere staten worden nog slachtoffers gemeld. "Momenteel is het noodweer voorbij, maar de ellende die het veroorzaakt, blijft hangen", zegt Björn Soenens.

Beluister het gesprek met correspondent Björn Soenens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'