Tot op de bodem van Operatie Kelk

1 juni 2022
Tegenvoets? Dat is de scherpe blik van 2 juristen op actualiteit en maatschappij. Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte kijken met één oog naar wat leeft in onze samenleving en met het andere naar de wet en het recht.

Operatie Kelk. Het grote onderzoek naar seksueel misbruik in de Kerk. Afgelopen week werden Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche daarover geïnterviewd door HUMO. Na twaalf lange jaren van (gedwarsboomd) onderzoek staan de slachtoffers die zij verdedigen in deze zaak nergens. Hoe is dat zover kunnen komen? Wat is er allemaal gebeurd? In het HUMO-interview komen antwoorden, maar worden ook cruciale passages weggelaten.

Daarom willen Christine en Walter graag het hele verhaal nog eens doen. Operatie Kelk was voor hun kantoor een investering zonder voorafgaande, zowel financieel, juridisch-technisch als ook emotioneel. De moed om tegen de Kerk op te boksen, de onmacht die zich vertaalt in tristesse en, ten slotte, de vreselijke verhalen van de slachtoffers.

Luister hier naar het verhaal van Operatie Kelk, van het prille begin in 2010 met de Danneels-tapes en de val van Roger Vangheluwe, tot het absurde einde met de verdwenen kartonnen dozen.

Luister naar deze podcast