Tot twintig jaar cel voor Rif-protesten in Marokko

27 juni 2018
In Marokko hebben meer dan 50 leiders van de opstand in het Rif-gebergte celstraffen gekregen, tot 20 jaar. Twee jaar geleden braken in de Rif-regio hevige protesten uit van mensen die meer werkgelegenheid en onderwijs wilden en minder corruptie. Na maanden van protest werden zo'n 1000 demonstranten opgepakt. 53 van hen hebben nu celstraffen gekregen.

53 leiders van de protesten in het Rif-gebergte in Marokko zijn veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot 20 jaar cel. Jaren geleden hadden ze het voortouw genomen in de protesten voor meer welvaart, werkgelegenheid, onderwijs en minder corruptie in de regio. De protesten werden heviger toen een visverkoper geplet werd door een vuilniswagen, nadat hij geprobeerd had zijn in beslag genomen vis te redden.

Sinds mei 2017 zijn heel wat demonstranten gearresteerd en opgesloten in de gevangenis. Het Marokkaanse OM beschuldigt hen onder meer van rebellie, het vernielen van gebouwen en voertuigen en het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. De betogers zelf zeggen dat ze altijd vreedzaam geprotesteerd hebben.

Het noorden van Marokko voelt zich al decennialang achtergesteld door de regering in Rabat. Het Rifgebergte is enerzijds berucht omdat er veel cannabis wordt geteeld, maar anderzijds is het ook een verarmd gebied van waaruit in de jaren 60 veel inwoners als gastarbeider naar Europa zijn getrokken.

Beluister het interview met Willemijn de Koning, correspondent in Marokko:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'