"Totaal ontoelaatbaar": ophef aan UAntwerpen na filmpjes waar prof en assistente denigrerende taal spreken

17 juni 2022
Op sociale media circuleren beelden waarop een professor en een onderwijsassistent van de Universiteit Antwerpen te horen zijn met uitspraken over "Marokkanen" en "de Joods-orthodoxe gemeenschap". Rector Herman Van Goethem vindt hun uitspraken totaal ontoelaatbaar. "We zullen dit analyseren en doen wat nodig is", zegt hij in "Terzake".

Op sociale media worden filmpjes verspreid waarop twee personeelsleden van de Universiteit Antwerpen - een vrouwelijke professor en een onderwijsassistente - onderling een conversatie hebben en bepaalde uitspraken doen over "Marokkanen". Ze hebben het onder meer over het gebrekkige Nederlands van studenten met Marokkaanse roots.

"Wat ik niet snap, die zijn hier toch allemaal geboren?", zo klinkt het in een van de fragmenten. "Die hun accent of uitspraak... Ik denk dat die het fantastisch vinden dat die hun eigen taaltje kweken."

Verder in het gesprek hebben de twee het ook over joden. "Dat is een gesloten gemeenschap op zijn eigen. Dan heb je daar geen last van", is onder meer te horen op één van de video's. "En dan zeggen ze “dat is asociaal” en “dat is geen integratie”. Maar dan denk ik: is dat niet gemakkelijker voor iedereen dat het wel een beetje gescheiden blijft? Dan dat wij heel de tijd ons onderwijs moeten aanpassen aan elke nieuwe dinge en dinge."

Het gaat om beelden van 24 mei die zijn opgenomen door een camera in de aula na een practicumexamen in de opleiding farmacie. Dat bevestigt de woordvoerder van de UAntwerpen. Op het moment van de conversatie tussen de professor en de onderwijsassistent - beiden verbonden aan het departement Biologie van de faculteit Wetenschappen - waren er geen studenten meer in de aula. De twee hadden duidelijk niet door dat de camera ook na het examen nog aan het opnemen was.

De rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem, werd op de hoogte gebracht van de beelden die intussen volop gedeeld worden op sociale media. "Ik persoonlijk vind dit beneden alle peil. Ik vind het totaal ontoelaatbaar wat er gezegd wordt."

Indien ik mijn emoties niet zou beheersen, zou ik hier nu in tranen uitbarsten", zegt Van Goethem vanavond in 'Terzake'. "Wij zetten al zovele jaren in op diversiteit als meerwaarde en dit soort incidenten doet al dat werk teniet." Qua sancties heeft de rector naar eigen zeggen enkel bevoegdheid om "onmiddellijk bewarende maatregelen" te nemen. "Ik heb hen bijvoorbeeld al meegedeeld dat ze niet mogen deelnemen aan het verbeteren van dat examen." Over verdere of sancties of een eventuele schorsing wil de rector nog niet uitwijden.

Ook heel wat studenten veroordelen de uitspraken. Sommigen onder hen overwegen een klacht in te dienen tegen de twee. Kif Kif, een interculturele beweging die strijdt tegen racisme en voor gelijkheid spreekt over "structureel racisme".

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'