Toteman en kerststronk

6 december 2016
belgisch bakboek
Na de sint komt de kerstman aangesleed. Tijd voor de toteman en de kerststronk. Greet Draye, tell us more!

Een toteman is een melkbrood van wel 40 cm lang. Al dan niet met rozijnen, met aan de uiteinden een ronde uitstulping. Je kan er als het ware het hoofdje en de voetjes van het ingebakerde kindje Jezus in zien. In Tienen bakten ze hem al in de 16e eeuw met de kerst. Met een rond gezichtje dus of 'toot' zoals de Tienenaars zeggen. In Wallonië kennen ze de toteman als cougnou, cougnole of coquille.

En het ultieme kerstgebak is natuurlijk de kerststronk met een suikeren kindje Jezus. Onze kerst stamt uit de tijd van de Germanen die het joelfeest vierden. In de langste nacht van het jaar moesten ze een blok hout zoeken in het woud. Als dat de hele nacht bleef branden, zat er een voorspoedig jaar aan te komen. 't Is maar dat je het weet voordat je er van eet.