Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

Touché 2014: deel 1

zo 21 dec. - 11:57

2014 loopt op z'n einde. Tijdens de kerstvakantie blikt Touché terug op het voorbije jaar en maken we een selectie uit de meest rake gesprekken. Met: Paula Semer, Petra De Sutter, Mathias Sercu, Wim Willaert, Rosine De Dijn Michaël Roskam, Arno en Thé Lau.
Touché 2014: deel 1

 

 

Eind maart vierde de radio haar 100ste verjaardag. Met Paula Semer blikten we terug op haar carrière bij radio en tv, en op haar taboedoorbrekende programma’s, zoals bijvoorbeeld over borstkanker. Een ziekte waar ze zelf ook mee te maken kreeg.

Een bijzonder verhaal kwam van Petra De Sutter. gynaecologe, IVF-expert en gecoöpteerd senator voor Groen. 10 jaar geleden nam ze de beslissing om zich te laten opereren en een vrouw te worden. Ze wil geen boegbeeld zijn voor transgenders, maar als ze iemand een hart onder de riem kan steken, zal ze dat graag doen.

Wie vragen heeft over transgenders, kan terecht bij transgenderinfo.be .

Op 21 mei werd Arno Hintjens 65. Hij vierde dat met een dubbelconcert in zijn thuishaven Oostende, een tentoonstelling, maar ook met een bijzonder gesprek in Touché. Een gesprek over geboorte, leven en dood.

2014 was ook het jaar van ‘Marsman’ de serie die Mathias Sercu schreef en waarin hij ook een rol vertolkte. ‘Marsman’ vertelt het verhaal van Nico Marsman die na de dood van zijn moeder de zorg voor zijn autistische broer op zich neemt. Een serie die soms tot tranen toe bewoog. En tranen waren er ook geweest bij Mathias Sercu.

Wim Willaert was Touché-gast op de live-uitzending in ’t Arsenaal in Mechelen. Al jaren een succesvol acteur in Frankrijk, maar dankzij de succesvolle tv-reeks ‘Eigen Kweek’ ook helemaal doorgebroken in Vlaanderen.

Journaliste Rosine De Dijn volgde voor haar boek ‘Gasten van de Fuhrer’ (uitgeverij Manteau) de vlucht van Vlaamse collaborateurs naar nazi-Duitsland tijdens de bevrijding in september 1944. Ze ging ook op zoek naar wat er met haar eigen vader was gebeurd tijdens WOII. 70 jaar na de bevrijding is de collaboratie nog altijd een heikel onderwerp.

Voor regisseur Michaël Roskam ging een droom in vervulling: zijn eerste Amerikaanse film “The Drop” ging in première op het filmfestival van Toronto. Het werd een verhaal van Kuifje in Hollywood. Roskam liet ons meekijken in de betekenis van zijn filmbeelden.

Wie vragen heeft over zelfmoord kan terecht op het nummer 1813 of zelfmoord1813.be .

Het nieuws dat The Scene er definitief mee stopte, sloeg in als een bom. Noodgedwongen, wegens gezondheidsproblemen van zanger Thé Lau. De groep nam waardig afscheid van het podium met memorabele concerten op Pinkpop en in de AB. Maar Thé Lau zat niet stil: hij schreef nog het boek 'Juliette, een liefde in snapshots'.

Zijn verhaal heeft niet alleen veel mensen geraakt, het geeft ook veel mensen moed.

 

Playlist:

Nina Simone – I’m feeling good

Isolde et les Bens – Samba des diables

Christine Jorgensen – I enjoy being a girl

Group DeVille – Troan moetn voln

Llorando – Rebekha del Rio

Flip Kowlier – Detox Danny

Uit ‘Cabaret’ – Tomorrow belongs to me

Van Morrison – Slim slow slider

The Scene – Feest

Gérard Lesne – Infirmata, vulnerata (Scarlatti)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet