Touché met Joan De Winne

1 mei 2016
Joan De Winne was 20 jaar commandant bij het Disaster Victim Identification Team van de federale politie. De politieman met het petje werd bij het grote publiek vooral bekend tijdens de Dutroux-affaire.

Hij en zijn DVI-team hielpen o.a. ook met het bergen en identificeren van slachtoffers bij de ramp met de Herald of Free Enterprise, de gasontploffing in Gellingen, de brand in het Suitel Hotel en de treinramp in Pécrot.

Joan De Winne ging op 54 met pensioen. Nu werkt hij samen met zijn vrouw, die psychotherapeute is, als trainer in het ‘Centrum voor Leiderschapsontwikkeling Vision 4 Dynamics.

Samen met 2 co-auteurs heeft net het boek Ze maken ons kapot meneer uitgebracht. Hun stelling is dat leidinggevenden vaak medeverantwoordelijk zijn voor de burn-outs van hun personeel. Leidinggevenden moeten zichzelf in vraag durven te stellen.

Hij vindt dat de leerlingen aan de Politieschool verplicht het volledige werk van misdaadauteur George Simenon zouden moeten lezen.

Joan De Winne is enorm geboeid door de tv-serie Lie to me, waarin ze op gelaatsexpressies en lichaamstaal letten bij ondervragingen.
Eén van de vele technieken die hij zelf ook heeft onderzocht bij DVI.

Zijn favoriete film is Les uns et les autres van Claude Lelouch uit 1991. De Bolero van Ravel speelt een cruciale rol op het einde van de film, als alle verhaallijnen samenkomen.

Deze zomer zal het 20 jaar geleden zijn dat Marc Dutroux werd gevat. Op zondag 1 mei 2016 start op RTBF Ennemi public, een tv-reeks geïnspireerd op een figuur als Marc Dutroux.

Joan heeft veel bewondering voor Paul Potts, de winnaar van Britain’s got talent in 2007. Hij was ooit verkoper van mobiele telefoons. Nu tourt hij de wereld rond en er is een film over hem gemaakt: One chance.

Joan is actief op Facebook, waar hij vaak grappige dingen post.


Muziek in de uitzending:

Queen en David Bowie - Under pressure
Maria Joao Pires - Nocturnes opus 9 nr 1 in B flat mineur (Chopin)
Patrick Hernandez - Born to be alive
Kaliopi - Dona
Christian Legrand et Jean-Pierre Savelli - Boléro (filmversie Les uns et les autres)
Ryan Star - Brand new day (opening theme van de serie “Lie to me”
Collegium Vocale Gent met Ancreas Scholl en Philippe Herreweghe - Erbarme Dich (Matheuspassie van J.S Bach)
Andre Hazes - Zij gelooft in mij
Paul Potts - Con te partiro
Wim De Craene - De kleine man