Touché met Walter van den Broeck

20 maart 2016
Feest! Walter van den Broeck, de gerenommeerde schrijver van romans en toneelstukken, wordt deze maand 75 jaar.

Naar aanleiding van die feestelijke gebeurtenis komt er een heruitgave van ‘Lang Weekend’, zijn roman uit 1968. Walter is een schrijver zoals je er niet veel meer tegenkomt. De eerste versie van zijn boeken schrijft hij zelfs nog steeds met potlood. 75 jaar Walter van den Broeck, een mooie gelegenheid om het met hem te hebben over zijn passies en verlangens, deze zondag in Touché.

Walters toneelstuk Groenten uit Balen werd in 2011 verfilmd door Frank Van Mechelen.

De Goldberg-variaties van Bach uitgevoerd door de Nederlandse klavecinist Ton Koopman zijn enige muziekstukken die bij Walter mogen opstaan als hij werkt. Hij leerde de muziek kennen via een recensie. Diezelfde muziek inspireerde ook de Amerikaanse auteur Richard Powers tot het schrijven van de roman “The Gold Bug Variations” of De dubbele helix van het verlangen.

Walters grote literaire voorbeeld is William Faulkner, van wie hij ons ten zeerste “As I lie dying” vertaald als Terwijl ik al heenging.

Het toneelstuk De ronde van Vlaanderen dat Walter Van Den Broeck in 1999 schreef, wordt momenteel opnieuw opgevoerd door Caféteater De Peerdestal van Napoleon in Antwerpen.

Walter vindt de film Citizen Kane (1941) van en met Orson Welles een meesterwerk, wegens de nog steeds revolutionaire manier van vertellen.

In het nieuws van de afgelopen week werd hij vooral geraakt door de tafelrede van Bart De Wever, die hij schreef voor het benefietdiner van het Willem Elsschotgenootschap. Hij had het over de levensstijl van Alfons De Ridder oftewel Willem Elsschot en hield een pleidooi voor het ‘schijnheilig’ huwelijk.

Walter pleit voor de herlopleving van de coöperaties. Een groot voorbeeld daarvan vind je in Spaans Baskenland. De VPRO maakte daar een documentaire over.

Walter is gefascineerd door Sigmund Freud. Hij raadt het boek Totem en taboe van Freud aan.
(niet meer verkrijgbaar in het Nederlands)

De componist Gustav Mahler ging ook bij hem langs met zijn liefdesproblemen. Daar is zelfs een film over gemaakt Mahler auf der Couch

Muziek in de uitzending

Jacques Dutronc - Il est 5 heures, Paris s’éveille
Waso - Het verdriet van België
Ton Koopman - Goldberg Variationen BWV 988 - Aria mit 30 Veranderungen - J.S Bach
Natalia - One minute (uit de soundtrack van “Groenten uit Balen”
Bernard Herrmann and the London Philharmonic Orchestra - Overture to Citizen Kane
Frank Sinatra - America the beautiful
Bobbejaan Schoepen en Geike Arnaert - Le temps des cérises
Aafje Heynis met groot omroepkoor Hilversum o.l.v. Bernhard Haitink - Urlicht (Mahler)
Jan De Wilde - De fanfare van honger en dorst
Ray Charles - I can’t stop loving you

Foto via vimeo.com