Touche pas à mon Nutella

28 januari 2018
Vechten om eten, is iets heel normaal in de geschiedenis van de mensheid. Maar hier in Europa hebben we het nu goed en is er genoeg te eten. Tenminste…. Héél soms komt het nog wel eens tot zoiets als voedselrellen. Afgelopen week in de Franse supermarkten. Niet omdat mensen honger lijden, maar omdat - geloof het of niet - een bekend merk chocoladepasta met enorme korting werd verkocht. Het leidde tot een stormloop, tot vechtpartijen en er vloeide zelfs bloed.

Frank Renout bracht verslag uit van de vreemde voedselrellen. “Toen de deuren van de supermarkt open gingen, stormden de mensen naar binnen. Met honderden Fransen tegelijk renden ze door de winkel, op zoek naar de chocoladepasta. Daar aangekomen werd het duwen, trekken en vechten.”

klanten verlieten bloedend de supermarkt

Uit heel Frankrijk kwamen er berichten rond supermarktrellen. “Het werd zelfs ‘de chocoladeopstand’ genoemd”, weet Frank. “Personeel werd bedreigd, mensen rolden over elkaar heen op de grond en dozen met chocoladepasta werden stukgescheurd. Klanten leken wel vechtende dieren.” Het was ieder voor zich tijdens de koopjes. “Er werd aan haren getrokken, klanten verlieten zelfs bloedend de supermarkt”, vertelt Frank Reinout. “Op zeker twee plaatsen in Frankrijk moest de hulp van de politie worden ingeroepen.” En de fabrikant? Die vaarde er wel bij, op drie uur werd evenveel potten verkocht als normaal gezien op drie maanden.