Tragisch, maar wel héél uitzonderlijk: kinderen die sterven door het coronavirus

1 april 2020
© Jasper Jacobs (Belga)
In ons land is voor het eerst een kind gestorven aan het coronavirus. Het gaat om een meisje van 12 dat schoolliep in Gent, en dat ogenschijnlijk kerngezond was. Haar dood maakt heel wat emoties los omdat vooral ouderen en zieken aan de gevolgen van het virus overlijden. Toch blijft het héél uitzonderlijk dat een kind het virus niet overleeft.

De cijfers tonen aan dat jongeren beneden de 19 jaar inderdaad zelden aan de gevolgen van het virus sterven. Toch gebeurt dat in heel uitzonderlijke gevallen toch, zoals nu met het meisje van 12 uit Gent.

Volgens de Amerikaanse website Worldometer, waarop alle cijfers over het coronavirus worden bijgehouden, zou 0,2 procent van de dodelijke slachtoffers van het coronavirus jonger dan 19 zijn. Momenteel zijn er wereldwijd al een kleine 40.000 mensen aan het virus gestorven. Omgerekend zijn daar dus statistisch 160 jongeren onder de 19 jaar bij.

Jongste slachtoffer in Europa?

Het meisje uit Gent is een van de jongste, bekende slachtoffers van het coronavoris. In Frankrijk is eerder een 16-jarig meisje aan het virus gestorven, in Portugal een 14-jarige jongen. Het 16-jarig meisje uit Frankrijk had net zomin als het meisje uit Vlaanderen gezondheidsproblemen. De jongen uit Portugal zou geleden hebben aan een huidziekte die het immuunsysteem kan aantasten.

Hoewel er volgens Worldometer geen kinderen onder de 9 jaar aan het coronavirus sterven, zijn er toch al 2 gevallen bekend van baby’s die aan het virus gestorven zouden zijn: een in de Amerikaanse staat Illinois en een andere in China.

"Opletten met statistieken"

Volgens viroloog Steven Van Gucht van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano, moeten we opletten met statistieken. "Het percentage 0,2 dat terug te vinden is op Worldometer, is louter gebaseerd op cijfers uit China. In Italië bijvoorbeeld, waar er intussen al meer mensen aan het coronavirus gestorven zijn, is tot nu toe nog geen enkele jongere onder de 19 gestorven. Daar is het percentage op dit moment nul. Het bevestigt alleen maar dat het echt wel uitzonderlijk is dat een 12-jarig meisje aan het virus sterft."

"Neem contact op met je arts bij twijfel"

"Het is een triest verhaal, maar een heel uitzonderlijk verhaal" bevestigt ook kinderimmunologe Filomeen Haerycnk (UZ Gent) in 'De Ochtend'. "Indien je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts" raadt ze aan. 

Beluister het gesprek met Filomeen Haerynck in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: