"Train de ouders, niet de kinderen"

5 november 2016
Je moet de ouders trainen, niet de kinderen. Dat is zo'n beetje de uitkomst van een Brits onderzoek naar een behandelmethode voor autistische kinderen, dat zopas in The Lancet is verschenen. Een methode die goeie resultaten oplevert, zo blijkt.

PACT, heet de methode (Pre-school Autism Communication Trial), en ze richt zich op de ouders van 2- tot 4-jarige kinderen met autisme. De ouders leren beter communiceren met hun kind: ze leren de signalen van hun kinderen beter herkennen en erop inspelen. Ilse Noens, prof Gezins- en orthopedagogiek aan de KU Leuven, is enthousiast over de methode:

Zo krijgt een kind in alledaagse situaties veel meer leermomentjes, en dat levert meer op dan wekelijks een half uurtje therapie.

De studie toont aan dat de effecten ook lang blijven aanhouden: zes jaar later doen de kinderen het nog altijd beter en nemen ze meer initiatief in de communicatie. In Vlaanderen worden al varianten van deze methode gebruikt in thuisbegeleidingscentra en in revalidatiecentra, en het loont zeker om er verder op in te zetten, denkt Ilse Noens.