Tramadol

2 juni 2018
Een pil waar je zelfzeker van wordt, overmoedig zelfs. Je vergeet je honger, je schaamte en de bloedheet brandende zon. In Kameroen slikt iedereen het: Tramadol.

Arne Gillis is voor Mo*-magazine in Kameroen geweest en sprak er met Tramadolgebruikers. Zo iemand vinden was niet echt een probleem, iedereen zit aan de pillen. Het is te zeggen: iedereen onder een bepaalde leeftijdsgrens zit aan de Tramadol. De oudere familieleden weten van niets, ze hebben zelfs nog nooit van Tramadol gehoord.

Tramadol is een molecule die verwant is aan morfine en aan fentanyl, de pijnstiller die Prince het leven heeft gekost. Je hebt er een doktersvoorschrift voor nodig, ook in Kameroen. Dat zegt de regelgeving. Maar regelgevingen zijn er om te ontwijken, ook in Kameroen.

Arne Gillis zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. Maar het heeft niet veel gescheeld of hij zat er niet. Wegens dood. Niet dat hij in Kameroen aan de Tramadol verslaafd is geraakt. Hij heeft er de bus genomen om van Yaoundé naar Douala te reizen. Die route noemen ze in Kameroen "le triangle de la mort". Volgens de Verenigde Naties is het een van de dodelijkste verkeersroutes ter wereld. Arne zal dat zaterdag in geuren en kleuren bevestigen.