Transgender Paulien: “Mijn ex-vriendin zit nog altijd in mijn hart en in mijn hoofd”

1 maart 2018
Op woensdag 24 januari 2018 maakte Vlaanderen kennis met 5 transgenders in het programma M/V/X. Paulien De Groote was een van hen. Heeft ze ondertussen werk gevonden? En zijn er soms nog twijfels? Een gesprek met een krop in de keel in “De Bende van Annemie”.

Senne, Dylano, Ariane, Selina, Paulien en… Bo

Naast de 5 deelnemers van M/V/X was er nog een zesde transgender in het nieuws de afgelopen weken: VTM-journalist Bo Van Spilbeeck. Al denkt Paulien dat Bo het wat makkelijker had dan gemiddeld: “Bo heeft een maatschappelijke status, ze is een BV, ik denk dat haar vriendenkring meer begrip heeft. Ik denk ook niet dat de VTM het zou kunnen maken om haar op straat te zetten. Als dat in de pers komt, slaat VTM een slecht figuur.”

De timing van het programma “Boudewijn wordt Bo” vond Paulien ook niet je dat. “Ik had liever dat ze voor of na M/V/X hun uitzending hadden gedaan. Want nu hebben de mensen een overload gekregen.”

“Mijn ex-vriendin zit nog altijd in mijn hart en in mijn hoofd”

Bo werd gesteund door haar partner, kinderen en naaste familie. Voor Paulien lag het allemaal wat ingewikkelder. “Ik heb een relatie van 9 jaar met een lieve dame gehad, met een plusdochter die ik als mijn eigen dochter beschouw. Maar nog voor mijn coming-out is de relatie op de klippen gelopen, indirect door mijn transgendergevoelens.”

“Bij de transitie van man naar vrouw neem je ook testosteron-blokkers. Dat wil zeggen dat de intieme zaak beneden plat ligt” zegt ze. Je partner moet daar ook mee overweg kunnen, al vindt Paulien dat zeker niet het belangrijkste aspect van een relatie: “Je kan ook een seksuele relatie hebben zonder penetratie. Als de liefde vanbinnen aanwezig is, maakt het niet uit.”

Wanneer Paulien verder vertelt over haar gebroken relatie, krijgt ze een krop in de keel: “Ik heb alle begrip voor mijn vriendin. We zijn op een goede manier uit elkaar gegaan, maar ze zit nog altijd in mijn hart en in mijn hoofd.”

Als Paulien andere beslissingen had genomen, waren ze misschien nog samen geweest. En wat als haar vriendin op een dag terug aan de deur staat, maar wel met de vraag om de transitie stop te zetten? “Dan zou mijn hart direct ja zeggen” zegt ze. Maar haar verstand weet dat dat op termijn niet goed komt. “Dit is een enorme tweestrijd.”

Een nieuwe job

Heeft Paulien al ooit overwogen om alles stop te zetten? Ja, zegt ze, want er waren wel degelijk twijfels. En als je dan ook nog je werk verliest na je coming-out, wordt het leven er niet simpeler op. 

Was het ontslag écht om die reden? “Ik heb mijn coming-out gedaan, en een paar dagen later heb ik mijn ontslag gekregen. Een paar weken ervoor had ik nog een redelijk goed evaluatie. Het was kristalklaar.”

Paulien wil de werkgever, een IT-bedrijf, niet noemen, om juridische problemen uit te sluiten. Al zijn er natuurlijk wel klanten die het weten, en die haar op televisie gezien hebben. “Ik hoop dat ze de nodige conclusies trekken”

De zoektocht naar een nieuwe job was heel moeilijk. Maar gisteren heeft ze een contract getekend bij DHL. Op 5 maart begint ze er.

Vrienden verloren

Teruggaan naar vroeger is ondertussen geen optie meer voor Paulien. Ze staat ook op de wachtlijst voor een operatie. “Als ik iets doe, doe ik het volledig.”

Helemaal gelukkig zal ze pas zijn wanneer die operatie achter de rug is. Ook al is ze onderweg vrienden en vriendinnen verloren. (Maar gelukkig kwamen er andere mensen in de plaats)

“Als mensen je laten vallen omdat je jezelf wilt worden, dan zijn dat ook geen vrienden” besluit ze. “Die ben ik liever kwijt dan rijk.”

Lees ook: