Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Kies 19

Transmigranten weg uit Brusselse Noordstation. Is er eindelijk een oplossing gevonden?

vr 17 mei - 7:50

In het Noordstation in Brussel zijn op dit moment geen transmigranten en daklozen meer. Dat stelt VRT NWS vast ter plaatse.
Brusselse Noordstation is leeg

De aanwezigheid van de tientallen transmigranten en daklozen in het Brusselse Noordstation veroorzaakte heel wat overlast, onder meer op gebied van hygiëne. Sinds enige tijd stoppen de bussen van De Lijn daarom niet meer aan de halte in het Noordstation.

Ngo's vragen al een hele tijd een oplossing, maar de verschillende politieke niveaus verwezen voor de verantwoordelijkheid naar elkaar. Nu is er kennelijk een doorbraak.
Gisteren zouden de transmigranten en daklozen met enkele bussen naar de Brusselse nachtopvang zijn gebracht. De ruimte in het busstation bij Brussel-Noord waar de voorbije weken een 200-tal mensen sliepen, is nu verlaten. Er liggen alleen nog wat dekens, kleren, schoenen en afval.

De doorbraak is er gekomen na overleg tussen federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS),  Brussels minister Pascal Smet (SP.A) en verschillende organisaties en instanties.

Opvang

De transmigranten krijgen nu opvang in Brusselse daklozencentra. Minister De Block laat personeel van Fedasil naar daar ter plaatse komen om de transmigranten persoonlijk te begeleiden en advies te geven over een oplossing voor hun persoonlijke situatie. Migranten die dan vrijwillige terugkeer of een asielprocedure overwegen, worden opgevangen in het netwerk van Fedasil. Maar wie terugkeert naar het Noordstation, wordt overgebracht naar een gesloten asielcentrum.

Gisteravond laat is het burgerplatform voor overnachtingen de transmigranten gaan informeren. Drie organisaties creëerden in overleg met de overheden in sneltempo 140 extra plaatsen in de bestaande nachtopvang. Samusocial neemt er 40 voor zijn rekening, het Rode Kruis 60. Ook Porte d’Ulysse in Haren neemt nog eens extra transmigranten op.

De Block: "Blij met deze doorbraak"

“Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak", zegt minister De Block. "We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transmigranten, noch voor de reizigers en mensen die er moesten werken. Ik wil dan ook alle betrokken overheden en organisaties bedanken. We kunnen in dit land ècht wel samenwerken, zolang er goede wil is."

“Wij zijn heel blij met dit initiatief”, reageert ook Mehdi Kazou van het burgerplatform. “Dat is eigenlijk wat we al lang vragen: geef de transmigranten de juiste informatie in rustige omstandigheden en niet als ze opgepakt zijn door de politie die ze wantrouwen. We zien in Frankrijk in de ontvangst- en oriëntatiecentra dat er voor het grootste deel van deze mensen op die manier een oplossing gevonden wordt waar ze zelf mee akkoord gaan: stoppen met blijven vluchten en terug naar land van herkomst of asiel aanvragen.”

Luister naar een reactie van Maggie De Block

Katrien Boon in het Noordstation:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet