Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Transparante mondmaskers: "Dankzij het luikje kan je veel beter met elkaar communiceren, want je ziet de expressies"

wo 29 apr. - 9:57

Heel veel mensen zijn mondmaskers aan het naaien, wat natuurlijk fantastisch is. Maar zo'n mondmasker bedekt natuurlijk wel behoorlijk wat van je gezicht, en dat maakt het niet altijd makkelijk om emoties af te lezen. Zeker voor doven, slechthorenden of mensen met ASS is het belangrijk om iemands lippen te kunnen lezen of emoties te kunnen aflezen. Daarom is men in het Koninklijk Instituut in Woluwe begonnen met het maken van transparante maskers, met een venstertje van plastic.
Mondmasker met een venstertje van plastic

Deze week is het de #NationaleNaaiActie, meer dan 50.000 vrijwilligers over heel Vlaanderen zijn massaal mondmaskertjes aan het naaien. Ook in het Koninklijk Instituut Woluwe is men daarmee bezig, al zijn het daar toch wel bijzondere modellen! Het Instituut is namelijk een school in het buitengewoon basisonderwijs, voor zowel dove en slechthorende kinderen, kinderen met een spraak-taalontwikkelingsstoornis of met autismespectrumstoornis.

Karolien Debecker ging langs om te kijken welk type mondmaskers voor hen nu het belangrijkste zijn. "Ze maken hier een soort transparant mondmasker, waarbij de lippen zichtbaar zijn. Want doven en slechthorenden moeten natuurlijk kunnen liplezen", vertelt Karolien in 'We Zullen Doorgaan'. Wendy, die opvoeder is bij de kleuterafdeling van het Instituut, geeft aan dat ze op de school al erg lang aan het stikken zijn, want zij zagen de vraag naar mondmaskers al aankomen.

(lees verder onder de foto)

Waarom is zo'n transparant mondmasker nu zo belangrijk? "De mimiek is ontzettend belangrijk. Als je een gewoon mondmasker op hebt, zie je geen emoties. En àlles is belangrijk in de communicatie met de kinderen of tussen twee dove mensen: de emoties, gebaren, hoe je je gezicht uitdrukt, ..." 

En ook voor de kinderen met autisme helpt het om iemands mond te zien, vertelt Wendy: "Kinderen met autismespectrumstoornis kunnen niet inschatten wat het gevoel is achter wat je vertelt. Het is dan ook heel belangrijk dat ze kunnen zien wat je vertelt, dat ze je emoties op je gezicht ook kunnen lezen. Ze hebben er vaak problemen mee om die emoties goed te kunnen inschatten, en als die basisemoties dan ook nog eens verstopt zitten achter een mondmasker, is het heel moeilijk uit te maken wat iemand nu precies bedoelt." 

Karolien merkt op dat het voor iedereen wel een fijnere manier zou kunen zijn, om mekaars gezicht en mond te kunnen zien. Wendy bevestigt: "Als ik met mensen praat die een gesloten mondmasker op hebben, merk ik dat ik me automatisch focus op het mondmasker. Je zoekt eigenlijk naar wat er niet is, en moet het hebben van de ogen: dat maakt het wel erg moeilijk." 

"Lang moeten nadenken over het soort plastic"

Hoe zit het precies in mekaar, waarvan wordt dat transparante deel gemaakt? "Het vergt heel veel tijd en handwerk. Het masker zelf valt mee, maar die kleine details, daar kruipt tijd in", vertelt Wendy. "Je hebt niet alleen de stof en de linten nodig, maar we hebben lang moeten nadenken over het soort plastic, over het venstertje dat nodig is in het mondmasker." Uiteindelijk hebben ze de beste resultaten geboekt met plastic die normaal gebruikt wordt om dingen te lamineren. Die wordt hard als je die heet maakt, en dat lijkt voorlopig het beste te werken. "Je moet het natuurlijk doen met wat je in huis hebt." Het was pionierswerk op basis van trial en error, en ondertussen is het mondmasker ook goedgekeurd door viroloog Marc Van Ranst. 

Meer info over deze transparante mondmaskers verschijnt vind je op maakjemondmasker.be (Scroll helemaal naar beneden, en kijk bij 'maak je venstermasker')

Beluister het gesprek in 'We zullen doorgaan':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet