Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Transvrouw wordt wereldkampioen: “Dit is een onoplosbaar probleem”

do 18 okt. - 11:07

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden: Rachel McKinnon, de kersverse wereldkampioen baanwielrennen, torent hoog boven haar tegenstanders uit op het erepodium. Ze is dan ook een transvrouw, en daarom werd de uitslag unfair genoemd. Sportjournalist Hans Vandeweghe spreekt van een ‘onoplosbaar probleem’.
Rachel McKinnon, de kersverse wereldkampioen baanwielrennen, torent hoog boven haar tegenstanders uit op het erepodium

Felicitaties alom voor de eerste regenboogtrui ooit voor een vrouw die als man geboren werd. Maar niet van de vrouw die derde werd. Die noemde de uitslag unfair. En ze kreeg gelijk van veel Twitteraars.

“McKinnon valt op, ze is heel lang, en heeft forse benen. Je vraagt je af of ze in die 500 meter sprint niet een klein beetje voordeel heeft gehaald uit haar vorig bestaan als man” reageert sportjournalist Hans Vandeweghe in ‘Nieuwe Feiten’.

(lees verder onder de tweet)

Haar deelname was in elk geval ‘legaal’: “De penis moet er niet af zijn, om het heel plastisch uit te drukken. Maar wel moet je een jaar lang hebben bewezen dat je onder een bepaalde testosteronwaarde bent gebleven.”

Haar testosteronniveau zal nu wel laag genoeg zijn, gaat Vandeweghe verder. “Maar ze heeft op dit moment wel nog de spiermassa over van toen ze man was.”

“Gelijkschakelen met een vrouw die zich jarenlang heeft gedopeerd”

“McKinnon is een heel erg gespierde vrouw, en ik kan me inbeelden dat mensen daar een probleem mee hebben. Je zou haar kunnen gelijkschakelen met een vrouw die zich jarenlang heeft gedopeerd, en nu opeens heel clean is op alle tests” zegt Vandeweghe. Al beseft hij dat dat soort uitspraken delicaat liggen, want uiteraard verandert niemand voor de lol van geslacht.

“We moeten hier heel voorzichtig mee omgaan” voegt hij meteen toe.  Want zo grof als vroeger mag het nooit meer worden: “Vroeger was men heel grof, toen trok men gewoon de broek naar beneden van die vrouwen. Van dat soort toestanden moeten we af natuurlijk.”

Het einde van de vrouwensport?

Dit is een heel grijze zone,  besluit Vandeweghe. “Het is echt een gigantisch probleem. Volgens mij is het niet op te lossen zonder te raken aan de mensenrechten. Zonder te zeggen: jij mag niet meedoen.”

Je zou natuurlijk kunnen praten over ‘mensen die samen aan sport doen’, en iedereen gelijke kansen geven. Al zal dat ook het einde van de vrouwensport betekenen: want er is geen enkele vrouw die dan kan winnen.

Beluister het interview met Hans Vandeweghe:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet