Traumatische ervaring tijdens bevalling? "De dokter heeft een machtspositie"

25 november 2016
In Nederland is de hashtag #genoeggezwegen trending. Het is een oproep van de Nederlandse stichting Geboortebeweging. Die wil vrouwen aansporen om te praten over negatieve of traumatische ervaringen na de bevalling. Ruth Joos vroeg aan Gynaecologe Petra De Sutter wat haar ervaring hiermee was.

"Hopelijk zijn het uitzonderlijke verhalen"

De getuigenissen op de Facebook-pagina van de stichting Geboortebeweging liegen er niet om:

Zonder verdoving werd mijn vagina opengesneden. Ik schreeuwde van de pijn. De gynaecoloog vroeg droog: waar doet het pijn?
 
Daar lag ik dan, mezelf weer ondergekotst omdat ik door de wond van de keizersnee niet kon gaan zitten. De verpleging had geen tijd om me schoon te maken. Dus lag ik daar maar, in mijn eigen stank'

"Hopelijk gaat het hier om uitzonderlijke verhalen", zegt Petra De Sutter. Volgens haar is er in de sector meer en meer aandacht voor mogelijk traumatische ervaringen, zoals het zetten van een knip of het inleiden van de bevalling.

Verloskundig geweld

"Er zijn inderdaad patiëntenbewegingen die spreken over verloskundig geweld. Maar de getuigenissen die ik zie verschijnen op de pagina zijn toch van een heel andere orde. Hier gaat het echt om nalatigheid."

Dat de verhalen vooral over 'niet gehoord worden' gaat, verbaasd De Sutter niet: "De dokter zit inderdaad in een machtspositie. Je legt je lot ook in zijn of haar handen. en 99% van de tijd loopt dat, gelukkig, goed af."

99% van de tijd loopt het gelukkig goed af.

Maar als er fouten gebeuren en richtlijnen worden niet gevolgd, dan is daar een term voor: 'verloskundig geweld'. "Dat kan natuurlijk niet", aldus De Sutter. Ze voegt er wel aan toe dat er een groot verschil is met 30 jaar geleden: "Toen werd er al-tijd geknipt, er werd erg vaak ingeleid. Daar is men van terug gekomen en nu wordt dat nog maar zelden gedaan. Er is zeker voortschrijdend inzicht."