Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Winter Wonderland

“Traumatische gebeurtenissen zoals de Pukkelpopstorm hadden een weerslag op de muziekbeleving”

wo 25 dec. - 5:38

Er zijn de afgelopen 10 jaar wel wat dingen gebeurd die invloed hebben gehad op onze muziekbeleving, vooral op het live circuit. Ayco, neem ons eens even mee terug in de tijd.
Foto: Festivals

De Pukkelpopstorm

Zo was er op 18 augustus 2011, aan het begin van het decennium, die dodelijke storm op Pukkelpop.

Het festival werd stopgezet en uiteindelijk kwamen er effectief 5 mensen om het leven. Het mobiele netwerk lag urenlang plat, er was heel veel chaos en ongerustheid. Zoals Chokri het zelf zei. Dat hadden we nog nooit meegemaakt in België.

Los van het juridische dossier, verzekeringen en financiële klap, is er ook voor de festivalgangers in de nasleep van de storm wel wat veranderd.

De tenten op festivals zijn van een heel ander kaliber tegenwoordig. Een ander soort constructies. De weerapps zijn nog gesofisticeerder en ook het systeem om te communiceren met het publiek op het terrein is geëvolueerd. Via de app, sociale media en ledschermen kan er nog sneller met het publiek gecommuniceerd worden als dat nodig is.

Bataclan

Een tweede grote klap voor het live circuit, was de reeks aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Daarbij vielen in de concertzaal Bataclan 89 doden. Tijdens het concert van Eagles of Death Metal drongen er drie terroristen de zaal binnen en schoten ze vanop het balkon met automatische vuurwapens op de bezoekers.

“Dat was een ongezien bloedbad. Gewonden moesten over dode lichamen kruipen om buiten te geraken en diegenen die niet weg konden komen werden neergeschoten”, vertelde een ooggetuige. Na het schieten duurde het nog 2 uur voor de politie het pand binnenviel. Eén van de daders werd doodgeschoten, de andere twee bliezen zich op.

Ook bij ons kwam dat nieuws aan als een mokerslag. “De onschuld was weg en er werden meteen maatregelen genomen, in eerste instantie niet door de AB zelf, maar door de staatsveiligheid. Zo was er die fameuze lockdown in Brussel waarbij scholen en culturele instellingen de deuren moesten sluiten”, vertelt Kurt Overbergh van de AB.

Een aantal festivals verdwenen

Traumatische gebeurtenissen zoals de Pukkelpopstorm en de aanslagen hadden een weerslag op de muziekbeleving. Maar los daarvan zijn er nog dingen veranderd in het festivallandschap.
Zo zijn een aantal festivals verdwenen.

Rock Ternat verdween in 2014 door financiële problemen en Feest in het Park ging ten onder in 2015 door te hoge kosten.

Een aantal festivals kwamen erbij

Op Horst krijg je elektronische muziek, kunst en architectuur voorgeschoteld. Bos biedt je een festival in een groene omgeving en Paradise City vindt plaats op een bijzondere locatie, het kasteel van Ribaucourt in Perk.

Ook ecologie wordt belangrijker. De festivals doen allemaal inspanningen om hun festival te vergroenen. Volgende zomer zal de eerst zomer zijn zonder wegwerpbekers!

Van bubbelbaden op de camping tot oesters op de wei

Beleving en comfort zijn nog belangrijker geworden. Iedereen pakt tegenwoordig uit met allerlei glampingmogelijkheden, chalets en kant en klare tenten die gehuurd kunnen worden.

En ook het vrouwentekort op de affiches werd een onderwerp. Primavera, een toonaangevend festival in Spanje, maakte er een punt van om 50/50 mannen en vrouwen te programmeren. Zo ver is geen enkel festival in ons land gegaan, maar de alertheid werd wel groter.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet