Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Linde

Treinromantiek

do 6 feb. - 9:27

Onlangs stapten in Brussel weer reizigers op een nachttrein. De ‘Nightjet’ naar Wenen. Het was 17 jaar geleden dat er zo één vertrok vanuit ons land, maar nu rijden er twee nachttreinen per week. Het initiatief van de Oostenrijkse Spoorwegen werd met enthousiasme onthaald. Want nachttrein, ze maken iets in ons los. Reizen met de trein tout court. Weinig vervoersmiddelen zo zinnenprikkelend als de trein! Het is een soort romantiek die er rond hangt. En nostalgie ook wel.
nachttrein

Eén van de mensen die dol enthousiast is over de terugkeer van de slaaptrein is Joris De Mol. Hij heeft een diepgewortelde passie voor treinen en de nachttrein in het bijzonder. Hij heeft ook een plek, waar hij die liefde voor de trein naar hartenlust kan botvieren. Max Vryens ging met hem naar het oude station van Maldegem, waar Joris samen met vrienden een collectie oude treinstellen en locomotieven onderhoudt.

Wist je dat we nachttreinen in Europa te danken hebben aan een Belg? Aan ene Georges Nagelmackers meer bepaald. Canvas-collega Geert Clerbout doet het verhaal van de angry young man uit Luik die in 1867 door zijn familie naar Amerika gestuurd werd om af te geraken van zijn verliefdheid op zijn eigen nicht, en terugkwam met een andere liefde: de nachttrein!

Niet alleen rond de trein hangt romantiek, vaak hangt die er ook in.  Bijna dagelijks lees je in de Kiss&Ride rubriek in de METRO “blonde jongen met rode rugzak zoekt meisje met zwart kort pittig kopje en bril”. Zo'n wagon is blijkbaar de ideale setting om hopeloos te crushen op iemand. Het overkwam ook schrijver Oscar Van Den Bogaard. Hij is al twintig jaar samen met zijn man, acteur Steven Van Watermeulen. En het begon allemaal, jawel, op de trein, die tussen Brussel en Amsterdam meer bepaald.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende treintrajecten is ongetwijfeld de trans-Siberische spoorlijn. Al was het maar door de afstand:  9289 km van Moskou naar Vladivostok. Johan Deboose is schrijver en Ruslandkenner, hij stapte al meermaals op de trans-Siberische express. 

De trein is een hele wereld van verbeelding, die we ook te danken hebben aan heel wat films en boeken die zich afspelen op treinen. Daardoor zitten we bij het woord nachttrein meteen in zo'n mysterieuze Agatha Christie vibe, een sfeer van oude luxe en grandeur van de Orient Express. Ward Bogaert over hoe de trein op een gegeven moment de wereld van kunst en cultuur binnen donderde én een onuitputtelijke inspiratiebron werd.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet