Treinverkeer tussen Brussel-Noord en -Zuid verstoord door brand: "Vermoedelijk ook hinder 's avonds"

14 mei 2019
VRT/Charlotte Van Driessche
lle treinsporen tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid zijn opnieuw in dienst. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Maar daarmee zijn de problemen nog niet van de baan. "Er zijn nog technische beperkingen", legt Petit uit. "Het treinverkeer in en rond Brussel blijft zwaar verstoord. Ik verwacht ook nog gevolgen voor de avondspits." Oorzaak van de hinder was een brand vanochtend in een elektrische seinkast aan een van de sporen in Brussel-Noord.

Het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid raakte iets voor 6.30u in beide richtingen onderbroken. Oorzaak was een brand in een seinkast. Het Brusselse parket onderzoekt hoe die brand ontstaan is. Volgens Infrabel-woordvoerder Petit wilde vermoedelijk een dakloze vuur maken om zich te verwarmen, maar dat vuurtje sloeg echter over naar de elektrische seinkast, met alle gevolgen van dien.

Het treinverkeer in de erg drukke Noord-Zuidverbinding werd eerst volledig onderbroken. Omstreeks 7.45u waren er dan vier sporen vrij in het station Brussel-Noord. "Een beperkt aantal treinen kan opnieuw rijden. Sommige treinen blijven plaatselijk omgeleid. Aan reizigers wordt gevraagd gebruik te maken van openbaar vervoer", aldus Petit toen.

Rond 8.45u kwam het nieuws dat álle sporen werden vrijgemaakt, maar dat er nog "technische beperkingen" zijn tussen Brussel-Noord en Schaarbeek. De NMBS en Infrabel volgen de situatie op de voet op, maar Petit voorspelt hinder voor de rest van de dag, vermoedelijk ook tijdens de avondspits.

De treinproblemen van vanochtend hadden ook een weerslag op het verkeer op de weg. Onze VRT-verkeersredactie meldde extra drukte op de invalswegen naar het centrum van Brussel, onder meer in de Leopold II-tunnel en op de Tervurenlaan. De vertragingen liepen op tot een halfuur.

Chaos in Brussel en elders

Klara-presentator Bart Stouten zat vanochtend op een trein in de buurt van de beschadigde seinkast. "Als haringen in een ton zitten we in het voorste gedeelte van de trein. We wachten op evacuatie. Het is hier erg druk. De treinen naast ons staan ook stil", reageerde hij telefonisch.

Heel wat reizigers klagen over een gebrekkige communicatie in de stations en op de treinen vanochtend. De treinen reden naar stations aan de rand van de hoofdstad zoals Schaarbeek en Brussel-West. Het was voor de reizigers niet altijd duidelijk hoe ze van daaruit met metro, tram of bus op hun bestemming konden geraken.

Toch heeft NMBS er alles aan gedaan om de reiziger te informeren, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. "Vrijwel meteen hebben wij in heel wat grote stations in Vlaanderen, zoals Antwerpen Centraal, Gent Sint-Pieters en Leuven, een infopunt opgestart waar reizigers terechtkonden met al hun vragen. Er is ook extra personeel opgeroepen vanochtend om de reizigers zo veel mogelijk te informeren", zegt Temmerman. "We adviseerden mensen ook om de app te raadplegen en aandachtig te luisteren naar de aankondigingen in het station. We zijn er vrij goed in geslaagd om de app up-to-date te houden, maar er kunnen natuurlijk altijd wijzigingen zijn op het laatste moment."

De situatie in Antwerpen:

Bron: vrtnws.be

Radio 1 Select