Trekvissen

25 mei 2018
Wat doen alle vogels in mei? Die leggen een ei! Inderdaad. En wat doet de meivis in mei? Aha! Nu is het plots stil! Effe denken..

We zullen het vertellen. De meivis, vrienden, zwemt in het voorjaar vanuit de zee stroomopwaarts de Schelde op. Want de meivis is een trekvis. Ja, dat bestaat. Er zijn niet alleen trekvogels die over en weer vliegen, maar ook vissoorten die zich over enorme afstanden verplaatsen.

Dat weten we omdat sommige van die beesten zendertjes meedragen. GPS bijvoorbeeld. Alleen: dat werkt niet onder water. Maar gelukkig zijn er ook andere systemen. Met o.a. 170 ontvangststations die overal in de Noordzee en langs onze vaderlandse rivieren staan opgesteld om de signalen van passerende vissen op te pikken.

Dat lazen we in De Grote Rede, het informatieblad van het VLIZ, het Vlaams Instituut voor de Zee. Wij zijn daar op geabonneerd. Altijd goed. Echt waar. Geen ironie.

Het ging deze maand o.a. over het werk van Jan Reubens. Dat is zo’n onderzoeker die de ‘where-abouts’ van onze vissen in de gaten houdt. ‘Telemetrie’ heet zoiets. Migratiestromen onder water in kaart brengen. Hij mag dat aan onze keukentafel komen uitleggen. En ondertussen fileren we een stukje kabeljauw. Checken of er geen zendertje in zit.

Radio 1 Select