Trieste records in India: "Als je nu corona krijgt en een ziekenhuis nodig hebt, ben je niet zeker van je leven"

28 april 2021
© Prakash SINGH / AFP
Voor de zesde dag op rij telt India meer dan 300.000 nieuwe besmettingen. Een triest cijfer dat in werkelijkheid waarschijnlijk nog hoger ligt, onder andere omdat er niet voldoende testcapaciteit is. "Heel veel mensen hebben symptomen, maar laten zich niet testen omdat het dagen duurt voor ze aan de beurt zijn en hun resultaten krijgen", zegt correspondente Aletta André in 'De Ochtend'.

India wordt de laatste dagen enorm hard getroffen door corona. Mensen hebben amper toegang tot een ziekenhuisbed, medicijnen en andere hulp. Er is een groot tekort aan zuurstof voor de beademing van patiënten. Gisteren werden er 323.144 coronabesmettingen en 2.771 overlijdens gemeld. Voor de zesde dag op rij een triest record.

Door de beperkte testcapaciteit zou het zelfs kunnen dat de cijfers in de realiteit hoger liggen. "Er zijn zeker meer besmettingen", zegt correspondente Aletta André in New Delhi in 'De Ochtend'. "De testlaboratoria kunnen de aantallen niet aan. Ik ken in mijn eigen omgeving al heel veel mensen die symptomen hebben, maar zich niet laten testen omdat het dagen duurt voor je aan de beurt bent en je je resultaten krijgt."

"Die onderrapportering geldt ook voor het dodental", zegt André. "Enkel mensen die positief testen, worden meegerekend. Er zijn veel mensen die acuut ziek worden en eigenlijk geen tijd hebben om getest te worden, waardoor zij hun resultaat nog niet hebben op het moment dat ze overlijden."

Er zijn honderden miljoenen mensen en niet genoeg vaccins.

"In New Delhi, waar ik woon, zijn we weer in lockdown", zegt André. "Alleen supermarkten en apotheken zijn open. We mogen gaan wandelen, maar je merkt dat mensen het bij essentiële uitstappen houden en zich veel beter aan de mondmaskerplicht houden. Mensen zijn bang, en niet voor niets. Als je nu corona krijgt en nu een ziekenhuis nodig hebt, ben je niet zeker van je leven."

"De vaccinatie is een logistieke uitdaging. Er zijn honderden miljoenen mensen voor wie er niet genoeg vaccins zijn. Er wordt hard aan gewerkt, zowel binnen India als internationaal, maar het zal toch nog maanden duren voordat de meerderheid van de bevolking volledig gevaccineerd is. Deze golf is al goed en wel bezig, maar hopelijk gaat de vaccinatie snel genoeg om de volgende golf te voorkomen. De tijd dringt."

Beluister het gesprek met Aletta André in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: