Triomfbogen

7 mei 2022
De bekendste staat in Parijs, de authentiekste staan in Rome, en de grootste staat in Pyongyang. De triomfboog werd bedacht door de Romeinen en is een succesvol exportproduct dat je terugvindt over de ganse wereld.

De Noord-Koreanen beweren dat de triomfboog ter ere van Kim Il-sung in Pyongyang de grootste is, maar dat mag je met een korrel zout nemen. De waarheid en Wikipedia gebieden ons te vertellen dat het Monumento a la Revolución in Mexico even hoog is. Zestig meter.

Dit terzijde. Dat de Arc de Triomphe in Parijs de beroemdste aller triomfbogen is, is toch een beetje zuur voor de Romeinen. En voor classici, zoals Patrick De Rynck. De beroemdste triomfboog zou toch wel een Romeinse mogen zijn, één die in Rome staat en dateert uit de Romeinse tijd. Die van keizer Titus op het Forum Romanum of die van keizer Constantijn de Grote bijvoorbeeld.

Patrick De Rynck zit zaterdag aan de Interne Keukentafel en heeft het boek gelezen dat zijn collega Peter Howell heeft geschreven over de geschiedenis van de triomfboog. De Romeinse geschiedenis, en de post-Romeinse: The Triumphal Arch

Beluister het volledige gesprek :