Troubadour (Frans-Engels-Nederlands)

9 juni 2017
Dick Annegarn, Troubadour uit het zuiden
Dick Annegarn behoort tot de vaste kern van het Franse chanson. Maar de man met de Nederlandse ouders en een jeugd in de Brusselse buitenwijken is altijd een buitenbeentje geweest, an outsider looking in. Onlangs bracht Annegarn naar eigen zeggen zijn laatste album uit en daarmee kwam hij deze week zijn Brusselse publiek bezoeken.

Bruxelles, ma belle, je te rejoins bientôt, .. aussi bien que Paris me trahit .. Alvast dit ene lied, Bruxelles, is een klassieker geworden. En het komt uit de pen van een man die nog altijd blijft vechten tegen de (over)macht van het establishment. 

Een echte soixante huitard, dat is Dick Annegarn altijd gebleven, een globetrotter ook. Zijn ouders waren Nederlanders en hij groeide op in de Europese buitenwijken van Brussel, hier maakte hij naar eigen zeggen veel amok en veel plezier, maar het reizen zat er bij hem in .. Annegarn reisde met zijn gitaar naar Londen en naar Parijs, naar Marokko en naar Zuid-Frankrijk.

Nu woont Annegarn in de de streek van Toulouse, aan de voet van de Pyreneeën, vlakbij de Spaanse grens. En daar voelt Annegarn zich goed, goed genoeg om terug te kijken en te genieten van het leven. Een leven tussen liedjes en tussen talen, het speelse en het jolige van het Frans en het rauwe van de folk en de blues in de Engelstalige wereld. Zijn streek is dan ook nog eens de streek van de troubadours en de languedoc, ook dat kan geen toeval zijn.