Truiense oppositie vraagt onderzoek na te vroeg vaccin burgemeester: "Systeem van vaccin-cliëntelisme"

6 mei 2021
© Yorick Jansens (Belga)
De oppositie van Sint-Truiden heeft klacht ingediend bij de gouverneur van Limburg Jos Lantmeeters (N-VA) en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Gisteren gaf burgemeester Veerle Heeren (CD&V) namelijk toe dat ze al in maart werd gevaccineerd tegen het coronavirus. "Ze is haar moreel gezag verloren", zegt Gert Stas, fractieleider van Vooruit in de Truiense gemeenteraad, in 'De Ochtend'.

De Truiense oppositiepartijen willen een onderzoek naar "het reilen en zeilen in het vaccinatiecentrum", zegt Gert Stas in 'De Ochtend'. "De vraag of de burgemeester al gevaccineerd is, werd natuurlijk al opgelost, maar de vraag blijft: is dit een deel van het systeem of is het een unicum? Onze gegevens suggereren dat er een soort systeem van vaccin-cliëntelisme is ontstaan."

Volgens Stas heeft oud-burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit) ook documenten binnengekregen waaruit "duidelijk blijkt dat er meer aan de hand is dan mevrouw Heeren zelf zegt". Hij wil dan ook dat er een grondig onderzoek gevoerd wordt. "Dat is ook de reden dat wij hebben gevraagd om een extra gemeenteraad samen te roepen. Liefst zo snel mogelijk."

"Ze is haar moreel gezag verloren"

Of Heeren ontslag moet nemen? "Absoluut!", aldus Stas. "Ze is haar moreel gezag verloren. Hoe kan ze de bevolking nu nog aansporen tot gematigdheid en geduld?"

Gouverneur Lantmeeters en minister Somers zouden de klacht voorlopig nog niet ontvangen hebben en willen pas daarna reageren. De meerderheidspartijen (CD&V, Open VLD & N-VA) hebben afgesproken om voorlopig nog niet te communiceren. CD&V-gemeenteraadslid Carl Nijssens roept de CD&V-fractie vandaag nog bijeen om te bekijken hoe ze gaan reageren op de zaak. Dat zou in de loop van de dag duidelijk worden.

Beluister het gesprek met Gert Stas in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: