Trump: Alles loopt op wieltjes, maar de media liegen

17 februari 2017
Doanald Trump, die nu bijna een maand lang president is, zei dat zijn administratie "enorme vooruitgang" had geboekt en dat alles naar wens verloopt. De oneerlijke media brengen allerlei verhalen over chaos, zo zei hij, maar het omgekeerde is waar. Trump verdedigde ook zijn gewezen nationale veiligheidsadviseur, die eerder deze week ontslag heeft moeten nemen.

Trump opende een inderhaast aangekondigde persconferentie met een aanval op de media. Hij beschuldigde journalisten ervan niet de waarheid te vertellen en alleen bepaalde belangengroepen te dienen.

"De pers is zo oneerlijk geworden dat, als we er niet zouden over praten, we het Amerikaanse volk een geweldig slechte dienst zouden bewijzen", zo zei Trump, die de pers ontspoord noemde.

Hij zei dat als hij naar de televisie keek of de krant opensloeg, hij alleen maar "verhalen over chaos" ziet, terwijl "volledig het omgekeerde waar" is. "Deze administratie loopt als een fijn afgestemde machine", zo zei Trump.

Trump heeft net een periode achter de rug die gekenmerkt wordt door lekken, verdeeldheid en het opstappen van zijn nationale veiligheidsadviseur en zijn kandidaat voor minister van Arbeid.

Trump zei ook nog dat het uitrollen van het inreisverbod voor inwoners van zeven moslimstaten "zeer vlot" was verlopen. Het inreisverbod leidde tot chaos in luchthavens in de VS en elders ter wereld en het werd eerst een aantal keren anders geïnterpreteerd en daarna geschorst door een rechtbank.

De president tweette "SEE YOU IN COURT" na die uitsprak en het Witte Huis zei dat het onmiddellijk in beroep zou gaan of anders het presidentiële decreet zou herzien of een nieuw zou uitvaardigen. Dat was zowat een week geleden en intussen is er nog niets gebeurd. Nu heeft Trump aangekondigd dat hij volgende week een nieuw decreet over immigratie zal uitvaardigen dat "ons land uitvoerig zal beschermen".

Veiligheidsadviseur Flynn

Over zijn gewezen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, die eerder deze week moest opstappen omdat hij, nog voor Trump president was, contacten met Russische ambtenaren had gehad en daarover gelogen had tegen vicepresident Mike Pence, zei Trump dat Flynn niets verkeerd had gedaan.

Flynn deed alleen maar zijn job, zo zei Trump. Hij voegde er aan toe dat hij Flynn niet de opdracht had gegeven om contact te leggen met de Russen, maar dat hij die opdracht zou gegeven hebben, mocht Flynn zelf geen contact gelegd hebben. 

Flynn laten gaan was wel makkelijker omdat hij een goede kandidaat heeft om hem te vervangen, zo zei de president. Aangenomen wordt dat Trump denkt aan vice-admiraal Robert Harward, een gewezen Navy seal. Maar die heeft ondertussen gepast voor de job.

De berichten als zouden andere mensen in zijn team veelvuldige contacten gehad hebben met Rusland, noemde Trump een "list" en een "zwendel" van de media.

De berichten zijn gebaseerd op lekken uit de veiligheidsdiensten, en Trump noemde die "illegale lekken absoluut waar, maar het nieuws is vals".

Trump had eerder al getweet over de lekken en gezegd dat de "schooiers die geheime informatie lekken" gevat zullen worden. Vandaag herhaalde hij dat de schuldigen gevat zullen worden en dat ze een zware prijs zullen betalen.

Eerder waren er ook al details gelekt over conversaties die Trump gevoerd had met buitenlandse leiders over beveiligde telefoonlijnen.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select