Trump: "Beide partijen verantwoordelijk voor geweld in Virginia"

16 augustus 2017
Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zijn beide kampen verantwoordelijk voor het geweld van afgelopen weekend in Charlottesville. Hij heeft dat gezegd tijdens een persconferentie in New York, waardoor hij zijn verklaringen van gisteren weer lijkt af te zwakken.

Afgelopen weekend klonk het nog dat de verantwoordelijkheid lag bij "veel partijen", gisteren trok Trump van leer tegen het racistisch geweld dat geen plaats in Amerika heeft en tegen neonazi's, KKK'ers, white supremacists en andere haatgroepen, maar vandaag moeten "beide partijen" het weer ontgelden. "Ze gingen elkaar te lijf met stokken ... het was verschrikkelijk om zien", zei Trump in New York, waarop hij eraan toevoegde dat linkse betogers (the alt left, sic.) "de andere groep gewelddadig aanvielen".

Afgelopen weekend had Trump heel wat kritiek over zich geen gekregen omdat hij zich niet duidelijk had uitgesproken tegen de extreemrechtse aanhanger die met een auto doelbewust op tegenbetogers was ingereden en daarbij een dodelijk slachtoffer had gemaakt. Trump zei nu wel de bestuurder wel als een moordenaar te beschouwen.

De Amerikaanse president lijkt warm en koud te blazen in verband met het geweld in Charlottesville. Dat actievoerders protesteren voor het verwijderen van een standbeeld van een geconfedereerde generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog, ligt hem wel duidelijk zwaar op de maag. Op zijn persconferentie in New York vroeg hij zich met enig cynisme af of de standbeelden van George Washington dan ook moesten worden verwijderd omdat die slaven had gehouden. Washington was de eerste president van de Verenigde Staten, een soort vader van de natie zeg maar.

"Wervelwindpersconferentie"

Nieuwszender CNN omschrijft zijn persconferentie als "wervelwindpersconferentie". Trump had het ook over tal van andere kwesties.

Zo zei hij dat de rassenverhoudingen in de VS beter zijn geworden sinds zijn aantreden.

Hij leek ook enigszins de verdediging op te nemen voor zijn gecontesteerde raadgever Steve Bannon, die volgens hem geen racist is. "We zien wel wat er met hem gebeurt."

De bedrijfsleiders die uit zijn adviesraad zijn gestapt, noemt Trump "mensen die hun job niet ernstig nemen".

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select