"Trump gaf goedkeuring voor militaire vergeldingsactie tegen Iran, maar blies die af op het laatste moment"

21 juni 2019
De Amerikaanse president Donald Trump zou vannacht een geplande militaire vergeldingsoperatie tegen Iran op het laatste moment hebben afgeblazen. Dat schrijft The New York Times. Gisteren haalden de Iraniërs een Amerikaanse spionagedrone neer en dat heeft de spanningen tussen beide landen nog meer opgedreven. "Deze escalatie kan leiden tot een grote confrontatie, maar eigenlijk wil niemand dat", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

De spanningen tussen de VS en Iran lopen al een tijdje hoog op. Recent beschuldigden de Amerikanen de Iraniërs van een aanval op twee olietankers in de strategisch belangrijke Straat van Hormuz. Zelf ontkennen ze dat met klem. Gisteren was er een nieuw incident waarbij een Amerikaanse drone werd neergehaald. Volgens Iran bevond die zich over Iraans gebied, de Amerikanen spreken dat tegen.

President Trump sprak na het neerhalen van de drone (met een kostprijs van 130 miljoen dollar) over "een grote vergissing". Maar hoe de VS zou reageren, liet hij in het midden. In de loop van de avond zou hij zijn goedkeuring gegeven hebben aan een militaire vergeldingsoperatie, gericht tegen raketinstallaties en radarinstallaties. Het zou de bedoeling geweest zijn om slachtoffers zoveel mogelijk te vermijden. Dat schrijft althans The New York Times. Noch het Witte Huis, noch het Pentagon hebben al commentaar gegeven op het verhaal.

Volgens The New York Times is het niet duidelijk waarom Trump de beslissing heeft genomen om niet door te gaan met het plan. Volgens de krant is het dan ook niet uitgesloten dat er later alsnog een vergeldingsactie komt.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft de Amerikaanse maatschappijen intussen een verbod opgelegd om boven het Iraanse luchtruim in de omgeving van de Straat van Hormuz te vliegen. Enkele vluchten naar India zijn daarop uitgesteld of afgelast. Of de Europese autoriteiten de maatregel zullen volgen, is nog niet duidelijk.

"Kruitvat"

"De afgelopen uren is er ongelofelijk druk overleg geweest binnen het Witte Huis tussen allerlei kampen: Defensie, veiligheidsadviseurs, de pesident zelf, vertegenwoordigers van het Congres, enzovoort, over de vraag of er vergeldingsmaatregelen moesten komen na het neerhalen van die drone boven de Straat van Hormuz", zegt correspondent Björn Soenens.

"In normale omstandigheden wordt er altijd een soort wraakactie uitgevoerd. Maar hier zitten we echt met een kruitvat. Deze escalatie kan leiden tot een grote confrontatie tussen beide landen en eigenlijk wil niemand dat. Ik denk dat Trump daarom beslist heeft om een plan dat op tafel lag -de vliegtuigen hingen al in de lucht en de schepen waren in positie- te elfder ure af te blazen.

Het Iraanse regime kreunt onder zware economische sancties van de VS. Volgens Soenens proberen ze daarom op hun beurt druk uit te oefenen op de VS. "Ze geven het signaal: wij beheersen de Straat van Hormuz, wij hebben ook een hefboom. Ze hopen dat die druk hen tot toegevingen dwingt."

"Ik denk dat president Trump terecht heeft ingezien dat er een heftige escalatie aan de gang is die mogelijk het hele Midden-Oosten in brand kan zetten, en dat nu de tijd is gekomen om even op adem te komen. En misschien wel te komen tot gesprekken in plaats aanvallen heen en weer."

"Uiteindelijk zal er gepraat moeten worden", zegt Soenens. "Iran zal toegevingen moeten doen, want de sancties wurgen het regime. En Amerika zal ook toegevingen moeten doen, want ze willen niet betrokken worden in een oorlog."

Bron: vrtnws

Luister naar Björn Soenens:

Luister ook naar David Crieckemans, professor internationale betrekkingen aan de Universiteit van Antwerpen