"Trump gelooft dat inzet troepenmacht aan Mexicaanse grens winnende strategie is met oog op verkiezingen"

30 oktober 2018
© VRT
Het Amerikaanse leger stuurt 5.200 soldaten naar de grens met Mexico in afwachting van de komst van de groep migranten uit Centraal-Amerika, die al meer dan een week op weg zijn naar "het beloofde land". Volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens moeten we deze actie zien in het licht van de tussentijdse verkiezingen die eraan komen in de Verenigde Staten.

De zogenoemde "migrantenkaravaan" bestaat voor een groot deel uit mensen uit het Centraal-Amerikaanse land Honduras. Ze hebben Guatemala en een deel van Mexico al doorkruist. De Amerikaanse president Trump waarschuwde hen er al herhaaldelijk voor dat ze niet zullen worden toegelaten in de VS en stuurt nu dus nog extra troepen naar de grens met Mexico.

"Ik denk dat het allemaal te maken heeft met de verkiezingen die op komst zijn, dit is verkiezingshysterie", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit in 'De Ochtend'. "Het is de grootste ontplooiing van een troepenmacht op Amerikaanse bodem in -denk ik- 100 jaar. Er waren al 2.000 soldaten gestuurd van de Nationale Garde en tegen het einde van de week zouden er nog 5.200 soldaten bij komen."

"Dit is natuurlijk bedoeld om aan die vluchtelingen die onderweg zijn duidelijk te maken: je zult de grens niet bereiken, wij staan klaar om jou op te vangen. In tweets heeft Trump ook al gezegd: "Jullie zijn gevaarlijk".

Over die karavaan circuleren een hele reeks valse beweringen, zegt Soenens. "Het zijn mensen die op de vlucht zijn voor armoede, voor corruptie, voor bendegeweld, voor gebrek aan kansen. Dit is niet iets wat je doet voor je plezier. Er zijn heel veel complottheorieën. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat de Mexicaanse politie al zwaar slaags is geraakt met die migranten in bloedige straatgevechten. Er worden foto's verspreid op sociale media, op rechtse websites. En dan blijkt dat die foto's al van 2011 en 2012 dateren en dat het foto's zijn van studentenprotesten."

"Er wordt ook beweerd dat die mensen gevaarlijke ziektes hebben, niemand heeft dat vastgesteld", gaat Soenens verder. "Er wordt enorm veel onzin verkocht. Het wordt ongelofelijk misbruikt in een hatelijke retoriek over vluchtelingen en migranten."

Er wordt enorm veel onzin verkocht over die karavaan.

De migranten die te voet onderweg zijn, zouden pas binnen enkele weken aan de grens met de Verenigde Staten aankomen. "Zij hebben nooit verwacht dat ze zomaar die grens over kunnen. Het gaat om 3.500 mensen. Ze zitten nu op zo'n 1.500 kilometer van de Amerikaanse grens. Ze zijn nog wel even onderweg. Als ze illegaal de grens proberen over te steken, worden ze meteen opgepakt. Ze komen dan in een detentiecentrum terecht waar ze al dan niet asiel kunnen aanvragen (en dan wordt die procedure afgewerkt) of ze worden per direct teruggestuurd naar hun land. Dat gebeurt elke dag."

"Maar er wordt enorm veel heisa gemaakt over die karavaan, alsof er een invasie op komst is. President Trump noemt het ook zo: "een invasie van slechte mensen". Dat draagt niet bij aan de goede sfeer, maar Trump gelooft echt dat dit een winnende strategie is in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen, om zijn conservatieve basis naar de stembus te lokken."

Uit de peilingen blijkt dat de Republikeinen bij de midterms de Senaat zouden houden. "Maar ja, wat moeten we van peilingen geloven?", zegt Soenens. "Het is in elk geval zo dat de Republikeinen veel meer kunnen winnen in de Senaat dan de Democraten: 26 Democraten moeten hun zetel verdedigen, tegenover maar 9 Republikeinen. Er zijn een paar Democraten die opkomen in Trumpstaten en die dus mogelijkerwijze hun zetel zullen verliezen. In het Huis hadden de Democraten gehoopt op een blauwe golf, maar ook daar is dat niet zeker, ook daar zijn er verrassingen mogelijk. Misschien wint Trump wel beide huizen. Het wordt een klepper van een verkiezing."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Björn Soenens is Amerikacorrespondent van VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City. Meer nieuws en duiding over Amerika vind je op vrtnws.be.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'