Hoe verloopt de Republikeinse Conventie?

25 augustus 2020
© Brendan Smialowski / AFP
De Amerikaanse president Donald Trump krijgt zoals verwacht opnieuw de nominatie voor de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen. De Republikeinse afgevaardigden hebben dat via stemming bevestigd op de eerste dag van de Republikeinse Conventie in North Carolina. VS-correspondent Björn Soenens ontmantelt het positieve economische verhaal dat de Republikeinen daar opwerpen: "Het lijkt een partij in staat van ontkenning, alsof de tijd is blijven stilstaan rond midden februari."

De Republikeinse Conventie wordt vooral een grote Trump-show. Donald Trump heeft namelijk zelf al aangekondigd dat hij elke dag zelf zal spreken. Vandaag beet hij al de spits af en fulmineerde hij tegen het stemmen per post, waarmee de Democraten volgens hem de verkiezingen zullen proberen te vervalsen.

Familiebijeenkomst

Elke avond zullen er ook familieleden van Trump spreken. De aftrap van de Conventie is gegeven door Donald Junior, zoon van president Trump. Donald Jr. heeft geen officiële positie in het Witte Huis, maar treedt vaak op als fervent verdediger van zijn vader op sociale media en op Fox News.

Andere sprekers waren Senator Tim Scott - de enige zwarte Republikeinse senator en Nikki Haley, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN. Scott is een pleitbezorger van een politiehervorming en had in het verleden kritiek op president Trumps omgang met raciale kwesties.

'Gewone' Amerikanen

Naast politici zullen er ook 'gewone' Amerikanen aan bod komen. Opvallende sprekers zijn het echtpaar McCloskey, zegt correspondent Björn Soenens: "een man en vrouw die het wereldnieuws haalden omdat ze in Saint Louis langs de kant van de weg met wapens op vreedzame betogers richtten van een Black Lives Matter-optocht. Het duo is aangeklaagd, maar mag wel hun steun komen uitspreken voor Donald Trump."

"De Conventie duurt vier dagen met een hoogtepunt in de tuin van het Witte Huis", zegt Soenens. "Donderdag zal Donald Trump daar zijn nominatie aanvaarden, met honderden toeschouwers, zegt ie, en met vuurwerk achteraf." Op die aankondiging kwam al heel wat kritiek, omdat president Trump overheidsterreinen gebruikt voor campagnedoeleinden.

Björn Soenens: "Trump moet het tij proberen te keren"

In 'De Ochtend' ontmantelt Björn Soenens het positieve economische verhaal dat de Republikeinen opwerpen: "Het lijkt een partij in staat van ontkenning, alsof de tijd is blijven stilstaan rond midden februari."

"Donald Trump moet het tij proberen keren", benadrukte Soenens eerder ook in 'Het Journaal'. "Hij staat achter in de peilingen. Er zijn 180.000 coronadoden, er is een joekel van een economische crisis, er heerst sociaal en maatschappelijk grote onrust. Eigenlijk heeft hij 1 taak: ervoor zorgen dat het geen referendum wordt over hemzelf, maar een keuze tussen hem en de Democratische kandidaat Joe Biden. Hij moet het optimisme proberen terug te krijgen, te zorgen dat mensen hem vertrouwen geven en hem opnieuw voor vier jaar naar het Witte Huis sturen."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'