“Trump is het klassieke voorbeeld van de 'Schoolyard Bully'”

3 februari 2017
Duizenden psychiaters en psychologen stemden in met een „diagnose op afstand": Donald Trump is geestesziek. Maar is het wetenschappelijk verantwoord om iemand vanop afstand een diagnose van narcist te geven?

14.000 psychologen en psychiaters tekenden een online petitie waarin staat dat de Amerikaanse president Donald Trump ‘kenmerken vertoont van een ernstige geestesziekte: kwaadaardig narcisme’.

De psychologen pleiten dat Trump vervangen moet worden, omdat hij zogezegd ‘psychologisch incapabel is om de taken van een president uit te voeren’. Dat is de omschrijving in de grondwet die de mogelijkheid geeft om een president af te zetten. Televisiepsycholoog Joris Bruyninckx tekende de petitie. 

"Trump is een narcist. Hij vindt zichzelf zo sterk en kan niet om met kritiek. Wanneer hij tegenstand krijgt, zal hij geen kans laten liggen om de ander te vernederen," zegt Bruyninckx. "Eigenlijk is hij het klassieke voorbeeld van de 'Schoolyard Bully'."

Narcisten kennen maar één taal: je moet hem op zijn plaats zetten. En dat moeten wereldleiders ook met Trump doen. Anders gaan we vier jaar lang misbruikt worden

Een professionele diagnose gebeurt natuurlijk in drie stappen, legt Bruyninckx uit. Eerst wordt de persoon geinterviewd, vervolgens geobserveerd en nadien getest. Volgens Bruyninckx zijn de twee eerste stappen al voldaan: "Trump is zo expliciet aanwezig in de media dat je hem op afstand kan diagnosticeren."