"Trump is op dit moment vooral bezig met zijn herverkiezing"

15 juli 2018
Knap staaltje ‘Trump-diplomatie’ deze week op de NAVO-top en bij de Britse premier Theresa May. Slaan en zalven: het ene zeggen, het tegenovergestelde doen en voortdurend op dezelfde nagel kloppen. Wat levert dat de Amerikaanse president op? “Trump is nu al bezig met zijn herverkiezing”, zegt Professor internationale politiek David Criekemans.

“Het is zijn vaste strategie”, begint professor Internationale betrekkingen David Criekemans. “’s Ochtends stuurt hij een tweet die de mensen destabiliseert en op het einde van de dag roept hij de overwinning uit.” Directeur-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gaat niet echt in op de kuren van Trump. “Ook dat is een strategie”, aldus Criekemans. “Ze paaien hem een beetje en willen vooral de rit uitzitten. Al blijft Trump nog zeker twee jaar aan de macht en zou hij ook herverkozen kunnen worden.”

Trump klopt zichzelf voortdurend op de borst over de dingen die hij heeft bereikt. “Dan heeft hij het vooral over de extra 30 tot 40 miljard euro die in Europa toegezegd is aan defensie”, zegt Criekemans. “Trump claimt dat als zijn overwinning, maar eigenlijk stonden die plannen al sinds de top van Wales 2014 in de pijplijn. Trump is vooral met zijn herverkiezing bezig. In eerste instantie dan de parlementsverkiezingen van november.

Het gaat er telkens om de Amerikaanse economie uit te breiden

De Amerikaanse president komt ook steeds op dezelfde onderwerpen terug, zoals de Duitse energieafhankelijkheid van Rusland en de lage defensie-uitgaven in Europa. “Duitsland zou afhankelijk zijn van Russisch gas, maar eigenlijk willen de Amerikanen hun gas gewoon verkopen aan Europa en dus is het Russische gas een rechtstreekse concurrent voor de Amerikanen. Men kadert dat in de transatlantische solidariteit, maar eigenlijk is het Amerikaanse gas veel duurder dan het Russische omdat het met schepen vervoerd wordt.”

Ook met de uitgaven voor defensie hanteert Trump volgens Criekemans een gelijkaardige tactiek. “Hij zegt dat Europa meer moet investeren, maar eigenlijk wil hij dat de EU meer bestellingen plaatst bij Amerikaanse militaire bedrijven. Het gaat er telkens om de Amerikaanse economie uit te breiden.”

De meeting tussen Trump en Poetin zal beginnen met een klein toneelstukje

Morgen ontmoet Trump Poetin. “Het is een meeting met een open agenda”, zegt Criekemans. “We weten dus ongeveer wat er gezegd zal worden. Eerst zal er een klein toneelstukje worden opgevoerd waarbij Trump nogmaals aan de Russen zal vragen of ze de Amerikaanse verkiezingen nu hebben beïnvloed en vervolgens zal hij vragen dat in de toekomst niet meer te doen. Daarnaast zal vooral Syrië aan bod komen. Daar is Iran zijn macht aan het uitbreiden en Trump wil dat Rusland zijn macht gebruikt om die uitbreiding af te remmen. Poetin zal daar deels op ingaan omdat Iran en Rusland gasconcurrenten zijn. In ruil daarvoor zou Trump misschien wel zijn troepen kunnen terugtrekken uit Syrië zodat Rusland er vrij spel heeft, maar dat valt nog af te wachten.”