Trump ontslaat waarnemend minister van Justitie die vijandig stond tegenover decreet

31 januari 2017
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de waarnemend minister van Justitie Sally Yates ontslagen, zo berichtten Amerikaanse media. Yates had gezegd dat ze het inreisverbod niet zou verdedigen. Ze wordt nu vervangen door Dana Boente, een procureur uit Virginia, in afwachting van de goedkeuring van de door Trump aangeduide minister Sessions.

"De waarnemende minister van Justitie, Sally Yates, heeft het ministerie van Justitie verraden door haar weigering een decreet uit te voeren dat de Amerikanen moet beschermen", zo luidde een mededeling van het Witte Huis.

"Yates werd benoemd door de Obama-administratie en is erg zwak als het gaat over grenzen, en heel zwak als het gaat over illegale migratie. Het is tijd dat we serieus worden over de bescherming van ons land. Oproepen tot een strengere doorlichting van individuen afkomstig uit zeven gevaarlijke plaatsen is niet extreem. Het is redelijk en noodzakelijk om ons land te beschermen", zo verantwoordde Trump zijn beslissing.

In de verklaring wordt ook Boente geciteerd, die zegt "vereerd" te zijn de rol op zich te nemen tot de aanstelling van senator Jeff Sessions. Die laatste wacht nog op de goedkeuring door de Senaat van zijn mandaat van minister van Justitie.

Inreisverbod is volgens Yates onwettelijk

Yates had eerder op de dag verklaard dat ze het door Trump ingestelde inreisverbod niet zou verdedigen. "Zo lang ik waarnemend directeur ben, zal het ministerie geen argumenten voorleggen om het decreet te verdedigen", zei Sally Yates in een brief aan de medewerkers van het ministerie.

Trumps inreisverbod voor zeven moslimlanden is volgens Yates onwettelijk, en ze merkt op dat het decreet in rechtbanken in verschillende rechtsgebieden werd aangevochten.

"Het is mijn plicht ervoor te zorgen dat de standpunten die we in de rechtbank innemen consistent zijn met de eerste plicht van deze instelling om altijd gerechtigheid te zoeken en het juiste te vertegenwoordigen", zo luidde het verder in de verklaring.

Ook verantwoordelijke voor immigratie en douane vervangen

Immigration and Customs Enforcement

In tegenstelling tot bij het ontslag van Yates werd er geen uitleg gegeven voor het ontslag van Ragsdale. Hij werd vervangen door Thomas Homan, die sinds 2013 een leidinggevende functie binnen het agentschap heeft.

Het ICE is het agentschap dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de wetten over immigratie en douane.

Bron: deredactie.be

 

Radio 1 Select