"Trump ontzegt vrouwen de toegang tot basiszorg"

30 januari 2017
Eén handtekening van Donald Trump heeft een grote invloed voor vrouwen in landen zoals Mali. In De Minuut bij Hautekiet drukt Lou Compernolle, consultant Public Health en SRHR, haar ongenoegen en frustratie erover uit.
Als vrouwen in Mali gaan bevallen, doen ze net voordat ze de hut of kamer binnengaan hun schoenen uit en ze fluisteren er een bezwerend gebed in: “Alsjeblieft, schoenen, wacht op mij, laat me naar jullie terugkeren …
Zo’n smeekbede is voor deze vrouwen de laatste strohalm, als je bedenkt dat één derde van hen sterft in het kraambed. Want er zijn in Mali geen middelen om veilig te bevallen, laat staan om te voorkomen dat je zwanger wordt. 
En daarom ben ik ontzet over de eerste handtekening van president Trump. De nota schrapt het geld voor NGO’s die zich bezighouden met reproductieve gezondheid. Daardoor hebben vrouwen geen toegang meer tot basiszorg, geen recht meer om te kunnen beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen. Het gevolg is misbruik, ziekte, armoede, schooluitval, kindersterfte en elke keer weer doodsangst om te bevallen.
Maar wat die ene misdadige handtekening ook teweegbrengt: ze maakt ons strijdvaardig. De Nederlandse en Belgische ministers van Ontwikkelingssamenwerking geven alvast het goede voorbeeld.
En ook ik zal vechten - voor mezelf, mijn dochters en alle meisjes en vrouwen waarmee ik werk. Zodat zij het recht op hun eigen lichaam terugkrijgen, en niet langer tot hun schoenen moeten bidden als ze gaan bevallen….